خبرگزاری راسک: منابع محلی از استان هرات گزارش میدهند که گروه طالبان پس از گذشت دونیمسال پاسپورت باشندگان این استان را در یک روند کُند اداری، توزیع کردهاند.
منابع از استان هرات امروز دوشنبه، ۳ثور اردیبهشت، به خبرگزاری راسک میگویند:« مقامهای گروه طالبان بعد از دونیمسال حالا به فکر توزیع پاسپورت مردم شده که این مسئله توانسته خیلی از باشندگان این استان را شکبرانگیز کند.»
به گفته منبع، گروه طالبان خوب میدانند در حالحاضر افغانستانیها توان سفر به ممالک همسایه را ندارند و حالا وقت آن است که توزیع پاسپورتها را آغاز کرده و در یک روند برنامهریزی شده، بازی فریب همگانی خود را انجام دهند.
این منبع میافزاید گروه طالبان با توزیع پاسپورتهای مردم یک ذهنیت را برای شهروندان کشور داده که میتوانند ثبت نام پاسپورت کنند و به زودی پاسپورتهای شأن را به دست بیاورند.
همچنان منابع دیگر در استان هرات به راسک میگویند نزدیک به سه سال که از عمر حاکمیت گروه طالبان در افغانستان میگذرد، چرا حالا بزرگان این گروه به فکر توزیع پاسپورتهای مردم شدهاند؟
این منبع بیان میکند توزیع پاسپورتها دو حالت دارد یا عمر حاکمیت طالبان نزدیکشده که بهگونهی سریع پاسپورتهای شهروندان کشور توزیع شده یا اینکه وضعیت کشورهای همسایه و منطقهی به حالتی قرار دارد که هیچ افغانستانی جرات رفتن به این کشورهای را نخواهند داشت.
منبع افزود که « طالبان به دستور مشاوران خارجی ت خود، روند و سیستم کاری خود را دنبال میکنند و تنها بهگونهی نمادین در افغانستان حکمرانی دارند.
بر اساس گفتههای منبع، نقش و جایگاه طالبان در افغانستان در حدی بله یا نخیر است که از سوی باداران شأن دیکته میشود.»
سروش، یک تن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید در حدود دو ماه پیش هم قیمت فیدانه پاسپورت در بازار سیاه این استان تا مرز سه هزار دالر آمریکایی قیمتگذاری شده بود که هیچ فرد یا نهادی توان پرداخت آن را نداشت.
به گفته وی، حالا طالبان میخواهند که با ثبت هزاران تن از باشندگان افغانستان جیبهای شأن را از طریق ثبت و بایمتریک پاسپورت پر کنند.
او تصریح کرد که « با رویکارآمدن گروه طالبان در افغانستان آمار مهاجرت ۸۵ درصد افزایش یافته بود و اگر توزیع پاسپورتها نیز صورت میگرفت به امکان زیاد یک درصد از مردم در کشور باقی نخواهد میماند.»
سروش میافزاید درصدی بیشتر از افرادیکه افغانستان را ترک کردند طی یک سال اخیر از کشورهای همسایه و حتی اروپایی به کشور بازگشتند و طالبان هم با زیرکی توزیع پاسپورتهای مردم را آغاز کردهاند.
از سویهم جمیله وفاه، فعال مدنی در غرب افغانستان تایید میکند که این یک آزمونی است از سوی طالبان که برای مردم پیشکش شده است.
خانم وفاه بیان میکند که به احتمال ۹۰ درصد توزیع پاسپورتها در دوره بعدی هیچ سرعتی را به همراه نخواهد داشت که مردم قناعت مطلوبی را داشته باشند.
این درحالیست که روند دریافت پاسپورت یک فرد در اداره پاسپورت گروه طالبان، از زمان ثبت نام تا دریافت آن، بیش از یکسال زمان میبرد؛ اما این روند در نظام پیشین افغانستان تنها سه روز زمان بر بود.