خبرگزاری راسک: رسانههای بینالمللی گزارش دادهاند که ۵۷ درصد از دانشمندان معتقدند که در آینده نزدیک گونهی جدیدی از ویروس آنفولانزا علت شیوع بیماریهای عفونی مرگبار جهانی خواهد بود.
یک رسانهی بینالمللی امروز دوشنبه،۳ثور/اردیبهشت، در بخشی گزارش بهداشتی خود آورده که نتایج یک نظرسنجی از ۱۸۷ دانشمند ارشد که قرار است هفته آینده در «کنگره میکروبیولوژی بالینی و بیماریهای عفونی اروپا» منتشر شود، نشان میدهد که ۵۷ درصد دانشمندان بخش بهداشت باور دارند که سلامت جهانی در تهدید ویروس آنفلونزا قرار دارد.
دانشمندان دانشگاه کلن در تازهترین پژوهش علمی شان در خصوص خطرات ویروس آنفلونزا میگویند که «بر اساس تحقیقات طولانی مدت، ویروس آنفولانزا مدام در حال تکامل و جهش است و بهعنوان بزرگترین تهدید همهگیری در جهان به شمار میرود.»
جان سلمانتون گارسیا، از دانشگاه کلن که این پژوهش را انجام داده است تاکید می کند: «آنفولانزاها کم و بیش کنترل میشوند چراکه سویههای مختلف که باعث ایجاد آنها میشوند به اندازه کافی خطرناک نیستند، اما این لزوماً برای همیشه صادق نخواهد بود.»
این درحالیست که ۲۱ درصد از کارشناسانی که در این پژوهش شرکت کردهاند، باورمند اند که محتملترین عامل بعدی همهگیری، احتمالاً ویروسی است به نام بیماری –ایکس که هنوز برای علم ناشناخته است؛ آنها معتقدند که بیماری همهگیر بعدی توسط میکروارگانیسمی که هنوز شناسایی نشده است ایجاد میشود، درست همانطور که «ویروس کرونا سندرم حاد تنفسی دو» عامل کووید-۱۹، ناشناخته بود.
در همینحال بسیاری از دانشمندان هنوز بر این باورند که «ویروس کرونا» همچنان یک تهدید است، به طوری که ۱۵ درصد از دانشمندان شرکتکننده در این پژوهش، آن را محتملترین علت همهگیری در آینده نزدیک ارزیابی میکنند.
پیش از این نیز سازمان جهانی بهداشت نسبت به شیوع هشدار دهنده گونهای از ویروس آنفولانزا «اچ۵ ان۱» ابراز نگرانی کرد، این ویروس باعث ایجاد میلیونها مورد آنفولانزای مرغی در سراسر جهان شدهاست، شیوع این بیماری که در سال ۲۰۲۰ آغاز شد منجر به تلفشدن دهها میلیون قطعه طیور و همچنین میلیونها پرنده وحشی شد.
اخیرا، این ویروس در میان گونههای پستانداران، از جمله گاوهای اهلی که اکنون در ۱۲ ایالت آمریکا آلوده شدهاند، شیوع پیدا کرده است و نگرانیها در مورد خطرات انتقال این ویروس به انسان را افزایش داده است.
دانیل گلدهیل، از کالج سلطنتی دامپزشکی در هتفیلد، هفته گذشته به مجله نیچر گفت: «به هر اندازه که ویروس، پستانداران بیشتری را آلوده کند، به همان اندازه نیز احتمال تبدیل شدن به سویه خطرناک انسانی افزایش پیدا میکند.»
اگرچه دانشمندان تاکید میکنند که واکسنهایی علیه بسیاری از گونهها از جمله «اچ۱ان۱» قبلا ساخته شدهاست، اما خطر به وجود آمدن یک همهگیری جدید جدی است.
سلمانتون گارسیا میگوید پس از پایان همهگیری کووید ۱۹ همه روشهای پیشگیری از شیوع بیماری فراموش شد، «مردم عادتهای قبل از کووید را از سر گرفتهاند، ماسکزدن از بین رفته است… ممکن است پشیمان شویم.»