خبرگزاری راسک: منابع از زندان مرکزی استان هرات گزارش میدهند که ۳۰ درصد زندانیان این استان هزارهها هستند که توسط افراد گروه طالبان بازداشت شدهاند.
یک منبع معتبر در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش به خبرگزاری راسک روز پنجشنبه، ۶ ثور/ اردیبهشت میگوید بیشتر هزارههای که در زندانهای طالبان در این استان بند میباشند نیروهای امنیتی – دفاعی حکومت پیشین بوده که از سوی نیروهای امنیتی گروه طالبان شناسایی و سپس بازداشت شدهاست.
منبع بیان میکندعلاوه بر نظامیان سابق حکومت جمهوریت حتی طالبان به معتادین قوم هزاره رحم نکردند و آنها را در یک بلاک مشخص در زندان مرکزی استان هرات زندانی کردهاند.
این منبع میافزاید تعداد زندانیان قوم هزاره در بلاکهای مختلف استان هرات چیزی نگفته؛ اما میگوید، نسبت به دیگر زندانیان به این طیف از جامعه کمتر رسیدگی میشود.
در همینحال؛ شماری منابع از استان هرات در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که طالبان افغان/پشتون بالای تمامی اقوام افغانستان بهویژه بالای قوم هزاره بهگونهی دو رنگی رفتار میکنند که این موضوع بیانگر یک تبعیض و تعصبات قومی و مذهبی شمرده میشود.
یک منبع خبری در منطقه جبرئیل استان هرات که نخواست اسمش در خبر ذکر شود به خبرگزاری راسک گفت که رفتارهای افراد گروه طالبان در مناطق مختلف بهویژه«محله حاجی عباس و شهرک جبرئیل» این استان بهگونهی بوده که مردهای این اقوام بهخاطر بیناموسیهای گروه طالبان شبها را هیچ خواب نمیشده و مراقب حفظ ننگ و ناموس خود میباشند.
او گفته که مناطق هزاره نشین در سطح افغانستان از سوی اعضای گروه طالبان در تهدیدهای شدید قرار دارد که روزانه دهها و صدها فرد هزاره و غیر هزاره مورد لت و کوب، بازداشت، شکنجه و سپس به قتل میرسند.
منبع بیان میکند خیلی از این قوم بهخاطر حفظ جان خود افغانستان را ترک کردند و در کشورهای همسایه مهاجر شدهاند.
با این وجود مختار واحدی، آگاه امور در افغانستان به راسک گفته که هزارهها یک قومی در کشور بوده که از جایگاه و استعداد والای نیز برخوردار میباشند.
موصوف میافزاید طالبان از توانمندی تمام اقوام افغانستان بهویژه قوم هزاره آگاه هستند که این قوم اگر روزی در سر قدرت بنشینند و وارد میدان سیاسی کشور شوند خواهند توانست به نمایندگی از فارسی زبانهای افغانستان از حقوق و ارزشهای شأن بهگونهی احسن دفاع کنند.
به گفته وی، بیم افغان/پشتونها و به ویژه گروه طالبان این است که نباید فضای برای دیگر اقوام و اقشار کشور مهمتر از همه برای هزارهها فراهم شود تا زمینهی پیشرفت برای دیگران به وجود بیاید.
از سوی هم فرید حکیمی، فعال مدنی در غرب افغانستان به راسک میگوید« طالبان به رسانهها میگویند که افغانستان خانه مشترک افغانستانیها است؛ اما این حرف تنها در حد همان چند ثانیه است.»
وی بیان میکند اگر افغانستان خانه تمام اقوام افغانستان محسوب میشد آنگاه هیچوقت این همه هرجومرج برای دیگر افغانستانیهای بیرون از کشور اتفاق نمیافتاد.
به گفته وی، در صورتی همه افغانستانیها میتوانند در کنار یکدیگر زندگی کنند که یک حکومت فراگیر برای تمامی ملت ایجاد شود تا اجماع و همدیگر پذیری برای همهگان به اثبات برسد.
مقامهای گروه طالبان در استان هرات در این باره سخنی نگفتهاند.
قابل ذکر است که استان هرات در غرب افغانستان یکی از استانهای درجه اول کشور محسوب میشود که توانسته ۱۵ درصد از جمعیت خود را از قوم هزاره تشکیل بدهد.