خبرگزاری راسک: رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی پیشین افغانستان، میگوید که گروه طالبان پس از سلطهی شان در دور دوم بیشتر از دور نخست«فارسیستیزی» را بهگونه نظاممند و راهبردی عملی ساختهاند.
پس از رویکار آمدن گروه طالبان در کشور، این گروه زبان فارسی که از کهنترین زبانهای جهان بهویژه در خاستگاه اصلیاش افغانستان/خراسان را از ادارات و تابلوهای دولتی از میان برداشتهاند.
رنگین دادفر سپنتا، درگفتوگو با خبرنگار ایرانی، امروز چهارشنبه،۱۲ثور/اردیبهشت، گفتهاست که گروه طالبان در دونیمسال گذشته زبان فارسی را از شماری تابلوهای ادارات دولتی حذف کردهاست.
وزیر خارجهی پیشین افغانستان، افزوده که با آنکه در دوره معاصر در افغانستان زبان فارسی زبان دربار، دولت و مکاتبات رسمی بوده است؛ اما در دهه دوم قرن بیستم میلادی حاکمان افغانستان برای ساختن یک «ملت» تلاش کردند که برای آن زبان واحد و یا یک زبان ملی تعیین کنند، اشاره آقای سپنتا به این ملت افغانی/پشتونی است که از سوی محمود طرزی بیشتر رونق یافت.
آقای سپنتا در ادامه تاکید نموده که سیاست فارسیزدایی از همان زمان آغاز شد و تا زمان رژیم اول طالبان به صورت یک «سیاست نرم» ادامه پیدا کرد؛ اما با به قدرترسیدن دوباره گروه طالبان «فارسیزدایی» عملاً و به شیوه نظامند صورت میگیرد.
مشاور پیشین امنیت ملی میگوید: «در رژیم یکم پنج ساله گروه طالبان در افغانستان و امروز در دوره دوم حضور گروه طالبانی عملاً و به شیوهای نظاممند فارسیزدایی صورت میگیرد.»
وزیرخارجهی پیشین افغانستان، روشن ساخته که اینگونه سیاستهای نه تنها سبب تقویت زبان افغانی/پشتونی نمیشود؛بلکه سیاست فارسیستیزی در افغانستان باعت عقبماندگی فرهنگی جامعه میشود؛زیرا فرهنگ نیک افغانستان با زبان فارسی درهمتنیده است، هرگاه زبان فارسی را حذف کنید که مهال است، چیزی به نام فرهنگ عالی و پرافتخار نخواهید داشت.
گفتنیست؛ گروه طالبان در نزدیک به سه سال گذشته بارها زبان فارسی را از لوایح ادارات دولتی و دانشگاهها حذف کرده و در ادارات دولتی به این زبان پرافتخار و انسانی صحبت نمیکند؛بلکه با زبان افغانی/پشتونی افهام و تفهیم مینمایند.