همزمان با روز ملی خبرنگار، مسئولان نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان (نی)، میگویند که پس از بازگشت طالبان به قدرت، ۲۸۶ پروندهی خشونت در برابر خبرنگاران را ثبت کرده که ۳۰ مورد آن، در کمتر از سه ماه پسین رخ داده است. بیشتر پروندههای خشونت در برابر خبرنگاران، شامل لتوکوب، توهین و بازداشتهای خودسرانه است.
ظریف کریمی، مسئول نی، به سلاموطندار میگوید که با گذشت هر روز، خشونت در برابر خبرنگاران در افغانستان، بیشتر میشود. او میافزاید: «پس از حاکمیت امارت اسلامی، ۲۸۶ پروندهی خشونت در برابر خبرنگاران، در دفتر نی ثبت شده است که نشان میدهد بازداشتهای خودسرانه افزایش یافته است. ما از طالبان میخواهیم که زمینهی بهتر را برای اطلاعرسانی به خبرنگاران فراهم کند و خبرنگاران نباید توهین و بازداشت شوند.»
در همین حال، شماری از خبرنگاران، میگویند که در یک سالونیم پسین، بارها به دلیل حضور در راهپیماییهای اعتراضی و نشستهای خبری، بازداشت شده و مورد بازجویی قرار گرفته اند. سیدبلالالدین صیاد، خبرنگار تلویزیون نور، میگوید: «دو بار به دلیل حضور در نشستهای خبری و پوشش تظاهرات، بازداشت شدم و مورد لتوکوب و بازجویی قرار گرفتم. در وضعیت کنونی، کار خبرنگاری بیشتر خبرنگاران را آسیبپذیر میکند.»
همین گونه، سمیعالله الکوزی، خبرنگار تلویزیون شمشاد، نیز میگوید: «سخنگویان با خبرنگاران همکاری زیادی ندارند و کمتر اطلاعات را در دسترس خبرنگاران قرار میدهند. همچنان محدودیتهای بیشتری بر خبرنگاران وضع میشود که این میتواند بر کار خبرنگاری تأثیر منفی بگذارد.»
با این حال، مسئولان وزارت اطلاعات و فرهنگ، میگویند که هیچ نهاد امنیتی اجازهی مداخله در فعالیتهای خبرنگاری را ندارد. حیاتالله مهاجر فراهی، معین امور نشراتی این وزارت، میگوید: «ما میپذیریم که به دلیل همآهنگینشدن، در هنگام پوشش برنامهها بعضی مشکلات برای خبرنگاران وجود دارد؛ اما اگر خبرنگاران با مشکلی روبهرو میشوند، باید به کمیسیون تخطی رسانهها، مراجعه کنند تا پروندههای آنان بررسی شود.»
این در حالی است که از چند ماه به این سو، خیرالله پرهر، خبرنگار آزاد و مرتضا بهبودی، خبرنگار فرانسهای افغانتبار، به دلیل نامشخصی، از سوی طالبان بازداشت شده اند. در روی دیگر خشونت در برابر خبرنگاران، در حملهی انفجاری در مرکز فرهنگی تبیان در ۲۰ حوت امسال در بلخ، سه تن به شمول دو خبرنگار کشته و دستکم ۱۶ خبرنگار دیگر زخمی شده اند.