خبرگزاری راسک: شماری از آگاهان امور و تحلیلگران مسایل سیاسی در افغانستان باور دارند که گشتزنی هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی در فراز آسمان استانهای غربی کشور فنای عمر گروه طالبان را نزدیک کرده و در حال رقم خوردن یک نظام جدید برای مردم افغانستان میباشد.
معین باور، آگاه امور در غرب افغانستان به خبرگزاری راسک روز جمعه، ۱۴ ثور/ اردیبهشت، گفت که از یک ماه بدینسو هواپیماهای بدون سرنشین کشور آمریکا در فراز آسمان استانهای جنوب و غرب افغانستان در حال گشتزنی هستند.
او افزود که این هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی بیهدف در آسمان پرواز نخواهند کرد و به دنبال ضربات کوبنده بالای سران گروه طالبان در حوزهی جنوبغربی افغانستان خواهند بود.
به گفتهی وی، در دو الی سه هفتهی اخیر همین هواپیماهای بدونسرنشین آمریکا در فراز آسمان استان قندهار، برای چندین ساعت گشتزنی میکردند که حتی رهبر گروه طالبان ملا هبتالله آخوندزاده مکان بودوباش خود را تغییر داده و به یک منطقهی دیگر فرار کرد.
موصوف علاوه میکند که این سناریو دقیقا به مانند دو دهه قبل بوده که فرش گروه طالبان از خاک افغانستان برچیده شد و حکومت جدیدی تحت رهبری حامد کرزی رییسجمهور وقت به وجود آمد.
بر بنیاد صحبتهای باور، روزهای ختم گروه طالبان فرارسیده و جایگاه این گروه روز به روز در حال وخامت است.
در همین حال، باشندگان استان نیمروز در جنوب غرب کشور تایید میکنند که طی دو روز اخیر هواپیماهای بدونسرنشین آمریکایی در فراز آسمان این استان دیده شدهاند.
محمود، یک تن از باشندگان استان نیمروز به راسک گفت: «هنگامیکه هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی در آسمان این استان به چشم خورد تمامی افراد گروه طالبان از محل فرار نموده و در خانههای مردم خود را جابهجا کردند.»
او میگوید که حتی بعد از ساعاتی نیروهای گروه طالبان از خانههای مردم بیرون شده و در موقعیت گوناگون خودشان را رساندند.
موصوف میافزاید که این موضوع بیانگر ترس و هراس افراد گروه طالبان از هواپیماهای بدونسرنشین آمریکا است که در خانههای مسکونی مردم خود را پنهان میکنند.
با این حال عمر حکیمی، تحلیلگر مسایل سیاسی در افغانستان به راسک میگوید که گشتزنیهای هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در فراز آسمان افغانستان معنای این را میدهد که سران گروه طالبان در حال هدف گیری خواهند بود.
وی گفت: اگر این موضوع هم نباشد، امکان زیادی دارد که به دنبال تقویت گروهی دیگری در خاک افغانستان بخاطر منافع شخصی شان باشند.
موصوف میافزاید که سیاستهای کشور آمریکا در حالت تغییر است و آمریکاییها میخواهند به گونهی وسیعیتری در افغانستان پایگاههای شان را ایجاد کنند تا نفوذ بیشتری را بالای کشورهای منطقه نیز داشته باشند.
وی تصریح میکند که خروج نظامیان آمریکایی از خاک افغانستان ضربهای بزرگی سیاسی و نظامی را بالای آمریکا وضع کرد که تا کنون نتوانسته آن را جبران کند.
حکیمی با اشاره به حرفهایش تایید میکند که آمریکاییها با خروج خود از افغانستان به گونهی غیرمستقیم از روسیه در جنگ اوکراین و از ایران در حملات موشکی بالای اسراییل شکست خورده که تمامی سیاسیون آمریکا با این فضا از عملکرد بایدن به ستوه آمدهاند.
همچنان شماری از فعالان مدنی در استان هرات میگویند که طالبان تا انتخابات پیشروی ریاست جمهوری آمریکا وقت دارند که در افغانستان به ماه عسل خود ادامه بدهند و بعد از رویکارآمدن دونالد ترامپ به عنوان رییسجمهور این گروه از بین خواهد رفت.
فهیم رحمتی، فعال مدنی در استان هرات به راسک میگوید که آرام و آرام مردم افغانستان از وضعیتیکه طالبان برای مردم به بار آوردهاند، نجات پیدا خواهند کرد و به سوی آبادانی و رونق اقتصادی رشد میکنند.
او بیان میکند که چشم ظلم همیشه روشن نیست، اگر روشن هم باشد روزی خواهد رسید که دیگر ظرفیتی را برای روشنایی نداشته باشد.
در این باره خواستیم که با مقامهای گروه طالبان صحبتی داشته باشیم اما آنها سکوت اختیار کردند.