خبرگزاری راسک: شماری از محققان بینالمللی با بررسی «امید» و «کوه نور»، دو الماس مشهور گُل کُنده که در حال حاضر جزو جواهرات سلطنتی بریتانیا محسوب میشوند، دریافتند که منشاء آنها معدن کیمبرلیت واجراکارور در جنوب هندوستان میباشد.
الماسهای گل کنده از ساحل رودخانهی کریشنا در جنوب هند استخراج شدهاند، اما سنگهای منبع آنها، یعنی ذخایر زمینشناسی که الماسها در آن بوجود آمدهاند، شناختهشده نیستند. گل کنده ارگ و شهری تاریخی بود که بقایای ویرانشدهاش در حال حاضر در حومهی غربی حیدرآباد در جنوب مرکزی هند موقعیت دارد.
به منظور کشف منشاء امید و کوه نور، پژوهشگران در دو زمینهی جداگانه به تحقیق پرداختند. آنها از یک سو ترکیب مواد معدنی و ژئوشیمی صخرههای جنوب هند را به بررسی گرفتند و از سوی دیگر روی زمینهای منطقه مطالعات زمینشناسی از راه دور انجام دادند.
موسسهی اسمیتسونین آمریکا باور دارد که امید احتمالاً در سال ۱۶۶۸ از معدن کُلور استخراج شده و در آن زمان بیش از ۱۱۲ قیراط وزن داشت، اما از آن زمان به ۴۵.۵۲ قیراط کاهش پیدا کرده و الماس کوه نور از سال ۱۸۴۹ بخشی از جواهرات سلطنتی بریتانیا به شمار میرود و وزن آن ۱۰۵.۶ قیراط میباشد.
محققان به این نتیجه رسیدند که منشاء این الماسها احتمالاً سنگهای ۱.۱ میلیارد ساله در معدن کیمبرلیت واجراکارور است. تاهنوز حدود ۱۲ میلیون قیراط سنگ قیمتی از ساحل رودخانهی کریشنا و شاخههای آن در جنوب هند استخراج شدهاند. این نوع الماسها به خاطر وجود عنصر بور در آنها آبی رنگ هستند. بور در عمق زمین در سنگهای تحت فشار شدید و حرارت زیاد متبلور میشود.
به همین دلیل پژوهش جدید به احتمال زیاد جاییکه الماسها پیش از جابهجایی در آن بودهاند را مشخص کردهاست. اما تحقیقات قبلی حاکی از آن هستند که امید و کوه نور در عمق بسیار زیاد زمین، جایی فراتر از محل تشکیل سایر الماسها، تشکیل شدهاند.