خبرگزاری راسک: منابع محلی از استان غور در غرب افغانستان گزارش میدهند که سیلابهای اخیر در این استان آثار باستانی به ویژه منارجام را با خطر مواجه کرده و تاکنون گروه طالبان هیچ اقدامی را پیرامون این موضوع انجام ندادهاند.
یک منبع محلی در استان غور مشروط بر حفظ هویتش به خبرگزاری راسک روز دوشنبه، ۲۴ ثور/ اردیبهشت، گفت که چهار اطراف منارجام این استان با آسیبهای زیادی روبرو شده و مقامهای گروه طالبان در این مورد تا به حال هیچ اقدامی را روی دست نگرفتهاند.
منبع میگوید که اگر مقامهای گروه طالبان و نهادهای بینالمللی به ویژه «یونسکو» در زمینهی نگهداری و جلوگیری از خطرات پیشروی منارجام و دیگر آبدات باستانی این استان توجه نکنند، امکان فروریزی این اماکن باستانی وجود دارد.
با این حال محمد جمعه، یکی از باشندگان استان غور به راسک گفت: «گروه طالبان در زمینهی جلوگیری از آسیبهای وارد شده به منارجام این استان هیچ اقدام و تدابیری لازم را روی دست نگرفتهاند تا این بنای تاریخی از خطرات در امان بماند.»
او بیان میکند که همه روزه تزیینات بدنهی منارجام در حال ریزش است و نگاه گروه طالبان تنها به مانند یک تماشاچی بیش نیست.
به گفتهی او، در دوسال گذشته مسوولان گروه طالبان هیچ گونه توجهی به ساخت و یا مرمت این بنای تاریخی نکرده و آثارهای باستانی را به حال خود شان رها کردهاند.
همچنان محبوب رووفی، فعال مدنی در استان غور به خبرگزاری راسک، گفت که نگاه گروه طالبان از آبدات تاریخی تنها یک مورد است که هیچ ربطی برای این گروه ندارد.
وی افزود که اگر گروه طالبان متوجه حفاظت و مرمت منارجام استان غور میشدند، این بنای تاریخی با خطر نابودی مواجه نمیشد و روند بازسازی آن نیز سرعت مییافت.
به گفتهی او، تا زمانیکه گروه طالبان بر افغانستان مسلط هستند، همین موضوع است و این بیتوجهیها در بخشهای مختلف همچنان ادامه دارد.
موصوف با اشاره به گفتههایش تصریح میکند، گروه طالبان مبالغی را که از پروژههای عمرانی در حوزهی غرب افغانستان به ویژه استان غور به دست میآورند، صرف برنامههای میکنند که دور از بازسازی و سازندگی آبدات تاریخی میباشد.
او میافزاید که در حال حاضر علاوه بر مشکلات بناهای تاریخی در استان غور دهها و صدها پروژهی نیمه تمام در این استان وجود دارد که از دید گروه طالبان به دور ماندهاند.
از سوی دیگر عارف قاسمی، یک تن از فرهنگیان استان غور تایید میکند که ترمیم و بازسازی بناهای تاریخی حوزهی غرب افغانستان نیازمند توجه و تلاشهای مقامهای محلی و یا نهادهای بینالمللی نیز میباشد.
او تصریح کرد، هنگامی گروه طالبان با سازمانهای مختلف به ویژه «یونسکو» وارد صحبت پیرامون معضلات منارجام استان غور و دیگر آبدات تاریخی این استان نشوند هیچ اقدامی به هدف بازسازی و مرمت منارجام انجام نخواهد شد.
به گفتهی او، رویهم رفته وضعیت آبدات تاریخی از اینهم بدتر خواهد شد و نگرانیهای مردم نیز چندین برابر میشود.
با این حال مقامهای محلی گروه طالبان در استان غور خاطرنشان کردند که برای جلوگیری از خطرات به منارجام این استان تمام آمادگیهایشان را گرفتهاند.
شایان ذکر است که منارجام استان غور در غرب افغانستان با ۶۵ متر ارتفاع، بیش از هشتصد سال قدامت دارد. این منار خشتی در زمان سلطنت سلطان غیاثالدین غوری اعمار گردید و در شهرستان شهرک استان غور موقعیت دارد.