خبرگزاری راسک: رسانههای بینالمللی گزارش دادهاند که یک کوهنورد نپالی بهنام فوجو لاما، توانست رکورد سریعترین صعود یک زن به قله اورست را بشکند.
خیم لال گوتام، رییس دفتر گردشگری محلی در کمپ اصلی، امروز،پنجشنبه ۳جوزا/خرداد، به خبرگزاری فرانسه گفت که این کوهنورد «روز ۲۲ می در ساعت ۱۵:۵۲ حرکت کرد و در ساعت ۶:۲۳ دقیقه صبح روز ۲۳ می به قله رسید.»
بر بنیاد گزارشها، فونجو لاما، ۳۰ ساله توانست که با این صعود، رکورد صعود قبلی را که در سال ۲۰۲۱ به ثبت رسیده بود، بشکند و ۱۱ ساعت کمتر از گذشته، بار دیگر رکورد جهانی خود را پس بگیرد.
این کوهنورد نپالی، پیش از صعود قله اورست، در برگهای فیسبوکش نگاشته است که او صد درصد مطمین است که به قله «الهه مادر» در ارتفاع ۸۸۴۹ متری میرسد.
فونجو لاما در حالی پیش از صعود با امید و انگیزهی بالا برای صعود قله اورست، مشتاقانه گام بر میدارد که گروه طالبان، زنان و دختران افغانستان را از رفتن به مکتب و دانشگاه که ابتداییترین حق زندگیشان است، محروم کردهاند.
این زن نپالی در سال ۲۰۱۸ با صعود به قله اورست در ۳۹ ساعت و ۶ دقیقه رکورد سریعترین صعود توسط یک زن را شکست.
آدا تسانگ بین هونگ، از کشورهنگ کنک، در سال ۲۰۲۱ رکورد قبلی فونجو لاما را شکست و در زمان ۲۵ ساعت و ۵۰ دقیقه قله اورست را فتح کرده بود.
هماکنون لاکپاگلوشرپا، کوهنورد مرد نپالی رکورد سریعترین صعود به قله اورست را دارد که او در سال ۲۰۰۳ در مدت ۱۰ ساعت و ۵۶ دقیقه، یعنی یک ساعت از خانم فونجو لاما کمتر، اورست را فتح کرده بود.
این درحالیست که زن این کوهنورد اهل نپال پیش از این توانسته بود که شماری بلندترین قلههای جهان مانند«ماناسلو» و«چو اویو» صعود کند و به عنوان راهنما و امدادگر سایر کوهنوردان در کوهستانها فعالیت نماید.
پیش از این، کوهنوردان بسیار برای فتح این قله تلاش کردهاند؛ اما شماری در رسیدن به این قله جان داده و یا مفقود شدهاند که تاکنون جستجو برای یافتن آنها ادامه دارد.
کوهنوردان گم شده در راه رسیدن به این قله، یکی از کشور کنیا، یک نفر از بریتانیا و دو نفر دیگر اهل نپال بودهاند.
گفتنی میشود که نپال تنها در سال جاری میلادی به بیش از ۹۰۰ نفر اجازه صعود به کوههای خود را صادر کرده و تنها ۴۱۹ نفر خواستهاند که به قله اورست برسند.
این کشور دارنده هشت قله از ۱۰ قله بلند جهان است که همهساله در فصل بهار هنگام گرمشدن هوا و آرم گرفتن بادها، صدها کوهنورد و ماجراجو میخواهند که به یکی از بلندترین قلههای جهان صعود کنند که در بعضی اوقات منجر به جان باختن آنها میشود.
قابل ذکر است که علی اکبر سخی، قهرمان کوهنوردی افغانستان در سال ۲۰۲۲ هنگام فتح دومین قله مرتفع جهان بهنام «کی ۲» جان باخت.