خبرگزاری راسک: در دوسال از تسلط طالبان، این گروه دهها مدرسهی جهادی و درسی ساختهاند، در این مدارس بهتزریق افکار خود بالای دختران و پسران میپردازند و حمایت محکم از مدارس دارند. در سوی دیگر مردم قرار دارد که باهزینهی شخصی خود مکتب میسازند تا فرزندان شان آگاه شوند و درسبخوانند. طالبان از ساختن مکاتب حمایت نمیکنند و اما از هیچگونه حمایت برای مدارس دریغ نمیورزند.
بهتازگی باشندهگان شهرستان یاوان استان بدخشان با هزینهی شخصی خود یک باب مکتب ابتدائیه ساختهاند.
منابع مردمی میگویند که این مکتب در مساحت سه جریب زمین با هزینهی ۶۰۰ هزار روپیهی کابلی/پول مروج کشور در روستای یاصف این شهرستان ساخته شده است.
به نقل از منابع مردمی، این مکتب ۶ صنف درسی دارد که با ساخت آن برای ۳۵۰ دانشآموز در این شهرستان خدمات آموزشی فراهم گردیده است.
بااینحال، نصرت الله فیضانی، رییس معارف استان بدخشان می گوید که در قسمت ساخت دیوار احاطهای، تامین آب نوشیدنی بهداشتی و سایر سهولت ها همکاری خواهد نمود.
چیزی که در دوسال پسین ثابت شده، این استکه طالبان هیچگونه همکاری در ساخت مکاتب نکرده یا مصروف مدرسهی جهادیسازی بودهاند یا از هزینههای شخصی مردم دزدیدهاند.
طبق گفتهها و منابع آگاه، طالبان تاهنوز در هر استان یک مدرسهی جهادی و دو سه باب دیگر هم ساختهاند.
با این وجود، با ساختن مکاتب تنگخلقی نشان میدهند و هیچگونه همکاری نمیکنند. از هنگام تسلط شان برکشور مکاتب بروی دختران بسته است اما باب مدارس باز نگهداشته شده است.
این مکتبسازی باهزینهای شخصی در حالی صورت میگیرد که پیش از این نیز باشندهگان در شماری از استانهای کشور و شهرستانهای بدخشان باهزینهی شخصی خود برای آموزش فرزندان شان مکتب ساختهاند.
گفته شده در مدت یکسال بیش از ۱٠ باب مکتب در استان دایکندی توسط مردم ساخته شده است.
شماری از فعالین مدنی میگویند که طالبان با مردم در ساختن مکاتب و مدارس راه رقابت را پیش گرفتهاند. مردم مکتب میسازد تا فرزندان شان درسبخوانند و طالبان مدرسه میسازند تا افکار جهادی و بدوی خود را به آنها ترزیق کنند