(دیدگاه راسک)
سومین نشست دوحه از طرف سازمان ملل درحالی برگزار میشود که سه سال است دختران از آموزش و زنان از شغل محروم اند. گروههای تروریستی از طرف طالبان حمایت میشوند، در افغانستان پایگاه دارند و آزادانه فعالیت میکنند. کشتار عمدی و خودسرانهی افراد بهویژه کارمندان امنیتی و نظامی حکومت پیشین توسط طالبان جریان دارد. چند وقت پیش دختران در شهر کابل و سایر شهرها توسط افراد طالبان بازداشت شدند و از سرنوشت شمار آنها خبری نیست. مواد مخدر توسط افراد و حامیان طالبان کشت و تجارت میشود. ستم مذهبی و قومی توسط طالبان جریان دارد. کوچیان لشکر قومی قوم پشتون به حمایت طالبان کشتزار مردم تاجیک، هزاره و اوزبیک را توسط مواشی خود تاراج میکنند و به تازگی دو جوان تاجیک را در شیوهی بدخشان کشتند. جابجایی قومی توسط طالبان در سمت شمال جریان دارد. زنان بدون دلیل توسط طالبان زندانی میشوند، بر تعدادی از آنها تجاوز جنسی صورت گرفته و بار دار شدهاند، شمار دیگر را کشتهاند و اجساد آنان را بیرون پرتاب کردهاند. این جنایات عمومی، علنی و آشکار اند، درحالیکه دهها جنایات دیگر نیز توسط طالبان صورت میگیرند که علنی نشده و چندان مورد توجه قرار نگرفتهاند. یک نمونهاش تجاوز بر یک پسر جوان بود که چند روز پیش توسط افراد طالبان در فاریاب صورت گرفت. چوب را بر مقعدش وارد کردند.
تاسف بر این استکه سازمان ملل با وصف وجود و جریان همهی این جنایات، با طالبان نشست برگزار میکند و شروط طالبان را برای اشتراک طالبان در نشست سوم دوحه میپذیرد. پس از این نشست باید به جایگاه اخلاقی و حقوق بشری نهاد سازمان ملل تردید کرد، زیرا این نهاد با دعوت طالبان به نشست سوم دوحه، ارزشهای حقوق بشری را نقض کرده و به ارزشهای حقوق بشری مردم افغانستان بهویژه دختران و زنان افغانستانی پشت کرده است.
پیش از این، همه از سازمان ملل تصور اخلاقی و حقوق بشری داشتند و به این باور بودند که سازمان ملل از ارزشهای حقوق بشری حمایت میکند، اما با افسوس باید گفتکه این نهاد برخلاف توقعات حقوق بشری مردم و به ویژه زنان افغانستان رفتار نمود و همه را غافلگیر کرد. سازمان ملل میداند که آپارتاید جنسیتی و دهها جنایت قومی در افغانستان توسط طالبان جریان دارد و برای این جنایات طالبان، زنان، روشنفکران، جامعهی مدنی و دهها جریان سیاسی و فرهنگی متعرض استند و مخالف رفتار آنان اند. متاسفانه سازمان ملل برای پذیرش شروط طالبان، خواست زنان و جریانهای سیاسی مخالف طالبان را نادیده میگیرد و با گروهی که قدرت را خلاف اصول تصرف کرده و یک گروه تروریستی محسوب می گردد، نشست برگزار میکند و با این نشست میخواهد برای این گروه تبلیغ مشروعیت و سپیدنمایی کند.
ما رسانههای مستقل و آزاد که حقوق بشر بهویژه حقوق بشری زنان و اقوام غیرافغان در افغانستان برای ما ارزش است، نشست سازمان ملل با طالبان را تقبیح کرده و نگرانی خود را به صورت جدی مطرح میکنیم که این سازمان جایگاه حقوق بشری و اخلاقی خود را از دست داده و دیگر نمیتوان به این سازمان اعتماد کرد، زیرا خلاف کارکرد و وظایف خود که پاسداری از ارزشهای حقوق بشری میباشد، عمل کرده است.