خبرگزاری راسک: توماس نیکلاسون، نمایندهی اتحادیهی اروپا برای افغانستان روز سهشنبه گفت حذف نمایندگان جامعهی مدنی افغانستان از دور سوم نشست دوحه بهایی بود که برای تعامل به طالبان پرداخت شد.
او به خبرگزاری فرانسه گفت که این امتیاز دادن به طالبان «ارزشش را داشت.»
او افزود:«برای داشتن فرصت گفتوگو با طالبان که آمدند و برای صحبت با این افراد، جامعهی مدنی، سکتور خصوصی که آمدند… به نظر من این ارزشش را داشت.»
پیش از این، طالبان حضور در نشست دوحه را به دعوت نشدن نمایندگان جامعهی مدنی افغانستان در این نشست مشروط کرده بود. این نشست بدون حضور زنان و فعالان جامعهی مدنی برگزار شد و پایان یافت.
در همینحال، سازمان ملل در روز سوم، نشست جانبی برای نمایندگان جامعهی مدنی برگزار کرد که بنا به گزارش رسانهها از دوحه، شمار زیادی از نمایندگان ویژهی کشورها در آن شرکت نکردند.
برخی از زنان دعوتشده نیز در اعتراض به حذف حقوق بشر از اجندای نشست دوحه، جلسه روز سوم را تحریم کردند. زبیده اکبر و نبیله مصلح، از زنان دعوت شده به نشست سوم دوحه، هم این نشست را و هم نشست جانبی را تحریم کردند.
نمایندهی اتحادیهی اروپا ارزیابی مثبتی از نشست دوحه ارایه کرد. او گفت:«من فکر میکنم که بحث خوبی بود. ما از جنجالها پیرامون این نشست آگاه هستیم. برخی از اعضای جامعهی مدنی این نشست را به دلایل مختلف تحریم کردند و من دلایل آنها را درک میکنم.»
او گفتوگو با طالبان در مورد وضعیت اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر را «یک شروع خوب» توصیف کرد اما گفت که در حال حاضر هیچ تعهدی از سوی طالبان و جانب ما برای تغییر وضعیت داده نشده است.
او تاکید کرد که نشست با مقامات طالبان بهتر از آن بود که تصور میکردند. به گفتهی او، صحبتها با طالبان درباره بخش خصوصی و اقتصاد کشور مثبت بود و «ما وجوه مشترکی پیدا کردیم.»
بااین حال، نمایندهی اروپا گفت که این نشست پاسخی به معضل نقض حقوق زنان افغان نبود.
این نمایندهی اروپا گفت:«آیا این پاسخ دختری را که هزار روز در خانه بوده و مکتب مناسبی ندارد راضی می کند؟ احتمالا نه. اما فکر میکنم انتظار واقعبینانهی من از این جلسه نیز این نبود که بتوانیم آن را در سه روز برطرف کنیم.»
او نیز گفت که طالبان آشکارا خواهان ادامهی این روند است و باید جلساتی بیشتر برگزار شود.