خبرگزاری راسک: بسیاری از تکسیرانها در استان کابل و شماری از استانهای دیگر کشور، از هزینههای بلند تغییر رنگ تکسیها و اخاذیهای طالبان شکایت دارند. در حین حال، بسیاری از رانندهگان از فساد گستردهی اداری و گرفتن پول گزاف در طی مراحل اسناد و جواز سیر موتر در ریاست ترافیک تحت مدیریت طالبان ابراز نگرانی میکنند.
شهروندان از گسترش فساد و اخذ رشوت در شماری از نهادهای دولتی تحت کنترل طالبان شکایت دارند و میگویند این دروغ استکه این گروه ادعاهای زیادی در مورد مبارزه با فساد اداری و رشوهستانی میکنند. شمار زیادی از رانندهگان از فساد اداری و اخذ پول زیاد در طی مراحل اسناد و جواز سیر در ریاست عمومی ترافیک تحت مدیریت طالبان شکایت دارند. آنان میگویند که مقامهای این گروه در سطوح مختلف در فساد اداری و گرفتن رشوت دست دارند.
موترداران میگویند که گرفتن جواز سیر و «نمبرپلت» یک موتر تکسی از ۴۰ تا ۵۰ هزار روپیهی کابلی هزینه برمیدارد و رنگ کردن تکسی براساس رنگ تعیینشده توسط طالبان ۲۰ هزار روپیهی کابلی تمام میشود. آنان افزون بر پرداخت پول گزاف، رانندهگان روزها در نهادهای تحت کنترل طالبان به دلیل کاغذپرانی و واسطهبازی سرگردان میشوند.
همزمان، تعداد زیادی از تکسیرانها در استانها و مسیرهای لینی در شاهراهها نیز از فساد در ریاست ترافیک طالبان شکایت دارند. آنان ادعا میکنند که مسوولان طالبان در این نهاد، جواز سیر تکسیهای شهر کابل را در بدل پول گزاف به تکسیهای اطراف یا استانی تغییر میدهند.
ملا ملنگ، یکی از تکسیرانهای کابل میگوید که چندین سال با موتر شخصی در جادههای کابل تکسیرانی کرده است و اکنون براساس دستور طالبان مجبور شده تا اسناد موترش را به تکسی شهری تغییر بدهد. این تکسیران از هزینهی زیاد در روند گرفتن جواز سیر تکسی شکایت دارد و میگوید: «در نمبرپلت موترم ۴۳ هزار افغانی مصرف شد. پول رنگ موتر، تغییر جواز سیر، پول کتابچه ترانسپورت، معاینهی تخنیکی و تمام اینها، گرفته میشود. طی مراحل اسناد بسیار سرگردانی دارد، چندین هفته باید در ریاست ترافیک، ترانسپورت زمینی، معاینه تخنیکی و تحویلی پول در بانک سرگردان باشی.»
احمد، تکسیران دیگر، از دشواریهای طی مراحل اسناد موترش شکایت دارد و طالبان را متهم به رشوهستانی و اخاذی میکند. این تکسیران میگوید: «در اول میگفتند که فقط ۹ هزار و ۶۰۰ روپیه مصرف دارد و گپ تمام، اما وقتی کار را شروع کردم، تا دو برابر مصرف شد. هر اداره که روانت میکنند، یک جای انتقاد میگیرد و یک ورق میدهد که پول تحویل کن! به نامهای مختلف پول میگیرند. بعضی وسایل موتر را که هیچ مشکل هم ندارد، سرت تبدیل میکنند و در کل فقط یک پروسهی پیسه گرفتن از جیب مردم است.»
بسیاری از تکسیرانها در شهرهای مختلف کشور تاکید دارند که به دلیل نبود شغل و فرصتهای کاری، مجبور میشوند در مسیرهای شهری تکسیرانی کنند و مخارج زندهگیشان را بسیار بهسختی به دست میآورند. به گفته آنها، در چنین شرایط بد اقتصادی، اخاذیهای طالبان آنان را به ستوه آورده است.
پیش از این، طالبان در ماه ثور سال ۱۴۰۲ خورشیدی اعلام کردند که باید تمامی موترهای مسیرهای شهری و شاهراهها که مسافربری میکنند، تغییر رنگ داده شوند. طالبان رنگ فیروزهای و سفید را برای تکسیها انتخاب کردهاند، در حالی که از اوایل وارد شدن موتر تا کنون در کشور، رنگ تکسیهای افغانستان زرد و سفید بوده است.