خبرگزاری راسک: طالبان در افغانستان زورگویی را پیشهی خود کردهاند، بهتازگی مردم استان هرات از زورگویی آنها شکایت دارند. طالبان پس از تسلط بر افغانستان، فرماندهان و جنگجویان خود را در وزارتها و ریاستها جابهجا کردهاند. این گروه اکثریت افرادی که براساس تحصیل، تجربه و تخصص در بستهای دولتی گماشته شده بودند را برکنار کرد و به جای آنها جنگجویان بیسواد و کارنابلد خود را استخدام کرده است. این موضوع خشم بسیاری از باشندهگان کشور بهویژه هراتیان را برانگیخته است. آنان میگویند که اگر طالبان به سرکوب مردم مبادرت نورزند، همه از بیکارهگی و فساد در نهادهای دولتی به ستوه آمدهاند و صدای اعتراضشان بلند خواهد شد.
طالبان در هرات سربخود هرکار میکنند و در ادارات افراد بیسواد خود را تعیین کرده، حمایت میکنند.
شماری از باشندهگان هرات میگویند که طالبان پس از تسلط بر افغانستان، بستهای تخصصی را در این استان را به جنگجویان و افراد بیسواد خود دادهاند. آنان مدعیاند که این گروه فاسد شده، اما کار را یاد نگرفته است. به گفتهی این باشندهگان هرات، روند کار اداری طالبان مردم را با چالشها و سرگردانیهای فراوان مواجه ساخته است.
جمالالدین، یکی از باشندهگان هرات، که برای گرفتن تذکره برای فرزندانش به ادارهی ثبت احوال نفوس تحت مدیریت طالبان مراجعه کرده است، از نبود مدیریت لازم و وجود فساد در این نهاد شکایت دارد. این باشنده هرات میگوید: «من پس از چهار سال دوباره برای گرفتن تذکره با کودکانم به ثبت احوال نفوس رفتم. افرادی که کار بلد نیستند و در حکومت پیشین عریضهنویس بودند، براساس رابطهای که با طالب داشتند جایگزین افراد کاربلد شدهاند که سیستم را کلاً مختل ساختهاند که هم زمانبر است، هم اشتباهنویسی دارند و هم پول میگیرند.»
این مرد که برای گرفتن تذکره با چالشهای زیادی مواجه شده، تاکید میکند که پس از پرداخت پول موفق به گرفتن تذکره کاغذی شده و بعدا برای تذکره الکترونیکی مراجعه کرده که آن هم با چندین اشتباه نوشتاری مواجه شده است.
رشوتگیری برای طالبان به اصل تبدیل شده و هیچ کاری بدون پرداخت یک مقدار پول حل نمیشود. مردم هرات میگویند پس از پرداختن پول کارمان حل میشود.
شعیب، باشنده دیگر هرات است که برای دعوای حقوقی به آمریت حقوق این استان زیر مدیریت طالبان مراجعه کرده است. او میگوید که کارکنان بیسواد طالبان در این نهاد بهطور علنی از مردم رشوت میگیرند. این باشنده هرات میافزاید: «رشوه بیداد میکند. برای یک کار حقوقی که مساله یک زمین میراثی بود، پس از دعوا به آمریت حقوق رفتم. با اینکه تا هنوز هیچ قدمی برای پیشرفت کار برداشته نشده، از سوی کارمندان تهدید شدم تا اینکه پول پرداخت کنم.» شعیب میگوید که کارش هنوز آغاز نشده، اما برای اقدام به این موضوع به یک کارمند حقوق پول داده تا روند کارش را سرعت ببخشد، اما با گذشت یک هفته هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
باشندگان هرات میگویند مجبور استند رشوت بدهند تا کارشان حل شود. از سوی دیگر، کارمندان ادارات بکار بلد نیستند کار یک ساعته را دو روز طول میدهند.
تنها مردم هرات نیست که از طالبان و از رشوتگیری شکایت دارند، مردم بیشتر استانها این فعل را تجربه کرده و از دست آنان بستوه آمدهاند.