خبرگزاری راسک: وزیر خارجهی پیشین ایران در یک ویدیویی قدیمی که دست بهدست میشود، گفته جمهوری اسلامی در نشست بن در کنار امریکا توافق برسر نظام پادشاهی در افغانستان را برهم زد.
جواد ظریف، وزیر خارجهی پیشین ایران، گفته استکه زمانیکه وارد کنفرانس بن شد، با نظام شاهی با صدارت ستار سیرت موافقت شده بود.
او گفت قبلا توافق شده بود که نظام شاهی در افغانستان بوجود بیاید.
ظریف در این گفتوگوی قدیمی که بعد از اظهارات روز چهارشنبه فرزند شاه پیشین ایران در شبکههای اجتماعی دست بهدست میشود، گفت که ایران و امریکا در مورد رهبری حامد کرزی و جلوگیری از نظام پادشاهی در افغانستان توافق نظر داشتند.
او دیدگاه امریکا و ایران را یکی دانسته و گفته است: «آیا باید در آنجا میگفتیم چون امریکا میخواهد نظام پادشاهی در افغانستان نباشد، یا حاضر است نباشد، ما باید جلویش را بگیریم؟»
ظریف گفت که اروپاییها از احیای نظامی پادشاهی و نخستوزیری ستار سیرت حمایت میکردند.
او گفت نظام شاهی را همه گزینهی مطلوب وکارآمد برای افغانستان میدانستند.
وزیر خارجهی پیشین ایران حدود چهار ماه پیش نیز در گفتوگو با باشگاه اندیشههای حقوقی گفته بود: «در فاصله بین سال ۲۰۰۱ یعنی سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۲، ما بسیار خوب از شرایط استفاده کردیم؛ یعنی در سال ۲۰۰۱ ما توانستیم در کنفرانس بن مهمترین نقش را در تشکیل دولت جدید افغانستان براساس منافع مردم افغانستان و با در نظر داشت ملاحظات امنیتی جمهوری اسلامی برقرار کنیم.»
آقای ظریف در این مصاحبه که مسائل عمدهی سیاسی در دوره هشت سال حضور او در دستگاه وزارت خارجهی جمهوری اسلامی پرداخته، میگوید: «فراموش نکنیم که دوستان امریکایی میخواستند در افغانستان حکومت طالبان خوب رو برقرار کنند، یا اروپاییها خواستار بازگشت نظام پادشاهی به افغانستان بودند. این جمهوری اسلامی بود که توانست مانع این روشهای غلط شود».
او گفت که جمهوری اسلامی در کنفرانس بن به تمام خواستههای خود رسید.
او بلندترین خواست جمهوری را برهم زدن نظام شاهی دانست.
روز چهارشنبه، ۲۰ سرطان شاهزاده رضا پهلوی ولیعهد سابق ایران در یک سخنرانی در واشنگتن گفت که امریکا با شکلگیری نظام پادشاهی مشروطه در افغانستان به رهبری محمد ظاهر شاه مخالفت کرد.
او گفت: «در افغانستان، زمانی ۷۰ درصد پارلمان قبیلهای[لویه جرگه] پساطالبانی در کشور، خواستار بازگرداندن پادشاهی مشروطه ظاهر شاه بودند. زیرا مردم او را حتی با وجود کهولت سن، به عنوان نماد وحدت ملی میدیدند. اما، حکومت امریکا این خواسته ملی و حق حاکمیت آنها را رد کرد.»
شاهزاده پهلوی مخالفت امریکا با احیای نظام شاهی در افغانستان را «ویرانگر» خوانده و گفته چنین سیاستی نه امنیتی برای امریکا به ارمغان آورد و نه در دفاع از ارزشهای این کشور موفق بود.
اشارهی آقای پهلوی به لویه جرگه سال ۱۳۸۱ است که در آن نمایندگان رییس حکومت انتقالی را تعیین کردند. در این گردهمایی، حامد کرزی، نامزد مورد حمایت امریکا با اکثریت آرا انتخاب شد.
به نقل از گزارش روزنامهی گاردین در ۲۳ جوزا ۱۳۸۱، شماری از اعضای لویه جرگه امریکا را متهم کردند که بر محمد ظاهر فشار آورد تا خود را برای ریاست حکومت انتقالی نامزد نکند.
داکتر عبدالله عبدالله، وزیر خارجهی حکومت موقت، انصراف شاه پیشین از رقابت با کرزی، زیر فشار ایالات متحده را تکذیب کرد.