دکتر نبیله نیکزی
بدون تردید، امروزه شبکههای اجتماعی به یکی از کتمانناپذیرترین نیازهای جوامع بشری مبدل شده است. حقیقتاً سلطهٔ تکنولوژی و پیشرفت در این زمینه جهان را در موقعیتی بیپیشنهیی قرار داده است.
در واقع بشر امروزی در غیبت رسانه و رسانهداری نمیتواند یک گام به جلو ببرد. سلطهٔ شبکههای اجتماعی زندهگی انسان امروزی را در گروه خود گرفته و به عبارت دیگر زندگی ما را کاملاً احاطه کرده و نقش برجستهٔ در زندهگی ما دارند.
در همه جای جهان مدرن، زندهگی در غیبت رسانه محالاست. اما در این میان، شبکههای اجتماعی که زمینه ساز ارتباطات بدون مرز است و به تبع آن تأثیرات شبکههای اجتماعی بر زندهگی افراد بسیار گسترده است.
شبکههای اجتماعی انسان امروزی را دچار تخلیه کرده است. هیچ کسی نیست که بتواند علایق و سلایق خود را در معرض سانسور شبکههای اجتماعی قرار بدهد. حقیقتاً شبکههای اجتماعی سبب شده است که موضع همه به خصوص نخبهگان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و…. عریان باشد.
این پلتفرمها بسترسازی خوبی کرده است و سبب گسترش آشنایی بهتر و بیشتر انسانها و انتشار رویدادهای دینی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در سراسر این سیارهٔ خاکی شدهاست.
ایجاد تحرک اجتماعی، خلق ایده و آگاهی، افزایش صمیمیت میان انسانها، امکان تولید محتوا، بسترسازی برای تبلیغات به ویژه برای کارآفرینان و دهها مزیت دیگری را این پلتفرمها به دنبال دارد.
اما به رغم تمام دستآوردهای مثبت، شبکههای اجتماعی کارکردهای منفی مانند؛ انتشار شایعات و رویدادهای کذب، نقض حریم خصوصی افراد، انزوا و دوری از محیطها و نزدیکان حقیقی، ایجاد تأثیرات منفی رفتاری، جزو محورهای مخرب شبکههای اجتماعی پنداشته میشود. اما گذشتهها از محورهای مثبت ومخرب آن؛ اکنون شبکههای اجتماعی بخشی از زندهگیاست و بریدن با این فضا محال است. ما چه بخواهیم یا نخواهیم شبکههای اجتماعی جیدمان زنذهگی ما را دچار دگرگونی کردهاست و در دل این دگرگون انسان سرگردان امروزی را دچار تخلیه کردهاست.
ادامه دارد….
جبههی آزادی حمایت ایران برای نجات افغانستان از چنگالِ طالبان را حیاتی خواند