خبرگزاری راسک: کشاورزان از هرات میگویند که حاصلات تربوز و خربوزه در این استان افزایش یافته، اما قیمتها پایین و بازارها بیرونق است.
آنان میگویند که بازار فروش در داخل به دلیل مشکلات اقتصادی بسیار ضعیف است و شرایط صادرات میوهها به خارج از کشور در توان آنها نیست.
این کشاورزان میگویند که حاصلات میوههای تربوز و خربوزه در این هرات نسبت به سالهای پیش افزایش قابل ملاحظه داشته است، اما نبود سردخانه و صادرات سبب شده است آنان محصولاتشان را به قیمت اندک به فروش برسانند. آنان میافزایند که با وجودیکه بهای این میوهها ارزان است، بازهم بازار فروش ندارد.
شماری از این کشاورزان میگویند که از روی ناگزیری قسمتی از زمینهای خود را به پالیز اختصاص دادهاند؛ اما به دلیل نبود بازار مناسب، محصولات شان را به بهای اندک به فروش میرسانند.
آنان میافزاید: «همه زمینها را نمیشود که به کشت گندم و یا شالی اختصاص بدهیم. قسمتی از زمینها را پالیز کشتیم و گفتیم امسال باران هم زیاد بوده و خدا بزرگ است که بازارها هم خوب شود. حالا هندوانه و خربوزه این زمینها به ثمر رسیده، ولی مجبور هستیم بهخاطر اینکه میوهها فاسد نشود به قیمت پایین بفروشیم.»
کشاورزان هراتی تاکید میکنند با وجود افزایش حاصلات نمیتواند هزینه مصارف کشتزارهایش را تامین کند. هندوانه سر پالیز یک سیر ۱۵ تا ۲۰ روپیهی کابلی و در بازار ۲۵ تا ۳۰ روپیهی کابلی به فروش میرسد.
آنان میگویند که در نبود سردخانه و عدم دسترسی به صادرات، مجبور میشوند محصولاتشان را به قیمت بسیار پایین به فروش برسانند که حتا از تامین هزینهی کشت خود برامده نمیتوانند.
در همین حال، آگاهان امور کشاورزی در هرات میگویند که عدم توجه به زراعت در کشور و ضرر پیهم کشاورزان سبب بیعلاقهگی مردم به این پیشه میشود. آنان میافزایند که ایجاد سردخانه در شرایط کنونی میتواند از دهقانان و کشاورزان حمایت کند.
گفتنی استکه دهقانان در افغانستان همه ساله در فصل حاصلبرداری میوهها از نبود بازار و کاهش قدرت خرید مردم شکایت دارند. این در حالی استکه بهتازهگی دولت پاکستان تعرفهی گمرکی میوههای افغانستان را دوچند افزایش داده است.
پس از تسلط طالبان برافغانستان بیکاری، فقر و تنگدستی افزایش یافته و مردم از بیچارگی بستوه آمدهاند.