اداره استخبارات طالبان یکشنبه، (۲۶ مارچ)، ادعا کرد که نیروهای طالبان سه تن از اعضای کلیدی (داعش)، از جمله فرد شماره دو در رهبری این گروه، را در عملیاتهای مختلف در استان بلخ در شمال افغانستان کشته اند.
ابو عمر افریدی، عضو شورای رهبری داعش، و استاد سلمان تاجیکستانی، مسئول نظامی و سازنده بمب، نیز نفرات دوم و سوم کشته شده میباشند.
در این میان زلمی خلیلزاد، در توییتر خود ادعای اداره استخبارات طالبان مبنی بر هدف قراردادن سه عضو داعش را مهم تلقی کرده است. او نوشته است که اگر کشته شدن سه عضو کلیدی داعش تایید شود، ضربه بزرگی به این گروه در شمال افغانستان وارد خواهد شد.
این اقدام طالبان را در راستای توافقنامه صلح دوحه میان طالبان و آمریکا، قلمداد کرده است که در طی آن طالبان متعهد شدهاند که با داعش مبارزه کنند.
از میان توافقات دو طرف در دوحه به نظر میرسد که خلیلزاد با رویداد مذکور در بلخ، تقابل طالبان با داعش را عملی یافته و مشعوف از این حادثه
نوشته است: «ایالات متحده و طالبان باید برای اجرای کامل توافقنامه دوحه که در خدمت منافع افغانستان و ایالات متحده آمریکا است، تعامل را افزایش دهند.»
این بیان خلیلزاد زمانی بهتر درک میشود که در نظر داشته باشیم وی زمینه امضای توافقنامه صلح دوحه را میان طالبان و آمریکا در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ فراهم کرد و بر اساس آن، نیروهای آمریکایی و متحدان آنها در ۳۱ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کردند. طبق این توافقنامه، حمایت مالی و نظامی واشنگتن از نیروهای حکومت وقت افغانستان کاهش یافت و یکی از دلایل سرنگونی این حکومت، پایبندی آمریکا به این توافقنامه بود، در حالیکه طالبان به وعده خود بر ادامه گفتوگو با دولت افغانستان و مشارکت در تشکیل حکومتی فراگیر پایبند نماندند.
بسیاری از شهروندان افغانستان، زلمی خلیلزاد را از مسئولان وضعیت کنونی افغانستان میدانند و استقبال او از ادعای طالبان در زمینه بر مبارزه با گروه داعش، به این برداشت دامن میزند.
بنا به برخی گمانهزنیها، زلمی خلیلزاد اینک میکوشد به بهانه ضرورت مبارزه با داعش، زمینه تعامل بیشتر میان آمریکا و طالبان را فراهم کند.