وضعیت بشری در افغانستان بخش عمده و مهم گزارش تازه عفو بینالملل برای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ است.
این گزارش به روز دوشنبه منتشر شد.
در گزارش آمده که محدودیت های طالبان بر حقوق، زنان، رسانه ها و آزادی بیان به طور واضح افزایش یافته است.
سازمان عفو بین الملل در این گزارش می افزاید، سازمان هایی که برای حمایت از حقوق بشر در افغانستان ایجاد شده بودند، به شدت محدود یا کاملا متوقف شده و همچنان اعتراض های مسالمت آمیز، با بازداشت های غیرقانونی، شکنجه و کشتار معترضان، افزایش داشته است.
در گزارش آمده که طالبان برای اعدام دشمنان خود، دستگیری و شکنجه مردم از ابزار های غیرقانونی استفاده می کنند.
گزارش عفو بین الملل در ادامه می افزاید که طالبان به طور سیستماتیک افراد مرتبط با حکومت پیشین، اعضای گروه مخالف موسوم به جبهه مقاومت ملی، شبه نظامیان داعش و آن افرادی را که بر اساسی ادعا ها دساتیر طالبان را نمی پذیرند٬ هدف قرار می دهند.
عفو بین الملل با اشاره به ارقام ثبت شده توسط هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما ) در گزارش خود می افزاید که طالبان پس از تصرف افغانستان تا ماه جون سال ۲۰۲۲ میلادی، ۲۳۷ نفر را بدون محاکمه اعدام کردند.
یوناما در گزارش دیگری در ماه دسیمبر گفته که طالبان دست کم ۶۹ تن دیگر را که اکثراً اعضای جبهه مقاومت ملی بودند، کشته اند.
بر اساس این گزارش، ۴۸ تن از این گروه بین ۱۲ تا ۱۴ ماه سپتمر در ولایت پنجشیر کشته شده اند.
عفو بین الملل میگوید که این قتل ها به وضاحت معادل جنایت علیه بشریت است.
به گزارش عفو بین الملل، وزارت دفاع حکومت طالبان قول داده بود که در این مورد تحقیق می کند، اما یافته های آن هم علنی نشد.
در این گزارش آمده که در مورد قتل های فراقانونی و سایر تخلفات بشری از سوی طالبان هیچ بررسی لازم و شفاف صورت نگرفته و طالبان همواره این گزارش ها را تکذیب کرده اند.
عفو بین الملل همچنین به اجرای مجازات به نام شریعت توسط طالبان هم اشاره کرده و در گزارش خود به نقل از ارقام ملل متحد می گوید که از ۱۸ ماه نوامبر تا ۱۶ ماه دسیمبر ، بیش از ۱۰۰ تن در استدیوم های ورزشی ولایت های مختلف در ملاء عام شلاق زده شدند و در ماه دسیمبر برای اولین بار در ولایت فراه، بر یک مجرم در محضر عام مجازات اعدام اجرا شد.
عفو بین الملل در این گزارش خود، علاوه بر وضع محدودیتهابر رسانه ها، برگزاری گردهمآیی و اعتراضات مسالمت آمیز، شکنجه معترضان دستگیر شده و سایر تخلفات، به ممنوعیت آموزش دختران توسط طالبان نیز اشاره میکند و مینویسد که دختران از آموزش متوسطه و عالی محروم اند و از ماه دسیمبر به این سو، دروازه پوهنتون ها و موسسات تحصیلات عالی به روی دختران و بانوان نیز بسته شده است.
عفو بین الملل همچنین به ممنوعیت کار دختران و زنان در سازمانهای دولتی و غیردولتی و محدودیت هایی که زنان و دختران هنگام خروج از خانه با آنها مواجه هستند، نیز انگشت گذاشته است.
در گزارش سازمان عفو بین الملل در مورد حملات تروریستی که بیشتر مسئولیت آن را گروه دولت اسلامی یا داعش بر عهده گرفته است، از کشته شدن غیرنظامیان نیز یاد کرده است.
به گزارش یوناما، در حملات ترویستی از ماه آگست سال ۲۰۲۱ تا جون سال ۲۰۲۲ میلادی، بیش از ۲۱۰۰ غیرنظامی کشته و زخمی شده اند.
سازمان عفو بین الملل در این گزارش خود به حملات بر اقلیت ها، به طوری نمونه به ویژه بر حملات به شیعیان و سیک ها نیز اشاره کرده است.
منبع: رادیو آزادی