خبرگزاری راسک: شماری از کشاورزان در استان قندز/کندژ میگویند با وجودیکه حاصلات خربوزه افزایش یافته است، اما بازار فروش ندارد. آنان تاکید میکنند که از فروش خربوزه مفاد خوب بهدست نمیآورند. کشاورزان قندزی خواستار راهیابی محصولاتشان به بازارهای جهانی استند و تصریح میکنند که به دلیل فقر گسترده و کاهش بیپیشینهی قدرت خرید مردم، خربوزه در داخل کشور بازار خوبی ندارد.
این در حالی استکه پس از تسلط طالبان برافغانستان بیکاری در کشور حاکم شد. فقر و تنگدستی به اوج رسید و بسیار از کسانِ است نان شب خود را ندارند. باآمدن طالبان روی قدرت آزادیهای مردم سلب شد و بازار کار از هم پاشید، فقر دامنگیر جامعه شد. طالبان پس از حاکم شدن دنبال معیشت و زنگیری و تجاوز رفتند اما در سوی دیگر، فقر گلوگیر مردم شد. بسیاری از مردم افغانستان توان خریدن هرنوع میوه را ندارند، چند روپیه پولی که گیرشان آمده مایحتاج لازم خود را توسط آن مهیا میکنند.
پس از تسلط طالبان برافغانستان فقر دامنگیر جامعه شد و بازار خرید و فروش هم کاهش یافت.
کشاورزان در قندز از ریاست زراعت تحت کنترل طالبان انتقاد میکنند که هیچ نوع همکاری با آنان ندارد، اما در فصل برداشت حاصلات، بهگونهی اجباری از مردم عشر و زکات جمعآوری میکند.
تعداد زیادی از کشاورزان در استان قندز از کاهش قیمت خربوزه و نبود بازار فروش در این استان شکایت دارند. آنان میگویند با وجودیکه حاصلات خربوزه افزایش یافته، اما بازار فروش برای آن وجود ندارد.
کشاورزان قندزی میافزایند که زحمت زیادی بالای کشت خربوزه میکشند، اما نمیتوانند مصارفشان را پوره کنند. به گفتهی آنان، محصولات خربوزه قندز تنها در چند استان همجوار به فروش میرسد.
فهیم، یکی از کشاورزان شهرستان علیآباد قندز، میگوید که ۲۰ جریب زمین را خربوزه کشت کرده، اما تا کنون محصولاتش فروش چندانی نداشته است.
این کشاورز قندزی میافزاید: «نفر عشر و زکات زراعت میآید و حق میگیرد، دیگر هیچ کمکی نمیکند. نه تخم اصلاح شده میدهند و نه کود کیمیاوی. فقط به جمع کردن میآیند و میروند.»
شمسالله، زراعتپیشهی دیگری در قندز است. او میگوید که خریداران، محصولات دهقانان را به قیمت بسیار ارزان میخرند که مصارف کشت و زحمت آنان را نمیتواند پوره کند.
این دهقان قندزی میگوید: «یک زرنج یا موتر خربوزه را جمع میکنیم و کرایه میدهیم تا مارکیت میوه میبریم، اما ۱۵۰۰ بیشتر به فروش نمیرسد. شاید دانه ۱۰ و ۳۰ روپیه برایم تمام شود، که با حساب کرایه موتر و مزد کارگر هیچ مفادی نمیکنم.»
این در حالی استکه اتاق تجارت مشترک افغانستان-پاکستان گفته که صادرات میوه و سبزی تازه به پاکستان پس از «افزایش زیاد» تعرفههای گمرکی توسط اسلامآباد به مدت دو هفته متوقف شده است.