خلیلالرحمان حقانی، عضو برجسته و وزیر کنونی امور مهاجرین طالبان که خودش نیز متهم به جنایات جنگی در افغانستان است، خواستار بررسی جنایات جنگی در این کشور گردیده است.
حقانی در مراسم توزیع کمک به بیجاشدگان در استان پکتیا در افغانستان گفته که «شوروی و تمام غلامان اش، آن چه در داخل افغانستان و یا در بیرون از آن مثل آمریکا، ناتو و همه کشورهای که افغانستان را ویران کرده اند، مسوول وضعیت جاری در این کشور هستند، آن ها باید به مردم افغانستان حساب بدهند و به دادگاه بینالمللی کیفری کشانیده شوند.»
این عضو برجسته طالبان در حالی خواستار به دادگاه کشیدن عاملان جنایات جنگی در افغانستان گردیده که او و دهها عضو دیگر این گروه نیز متهم به جنایات جنگی هستند.
طی سالها جنگ به شمول کشورهای که به نحوی در افغانستان تجاوز کردند، گروههای مانند طالبان، القاعده و داعش نیز متهم به جنایات جنگی هستند. طالبان در بیش از دو دهه جنگ در افغانستان، بارها کشتارهای هدفمندی را به راه انداخته و به قتلعامها دست زدند که حتا به زنان و کودکان رحم نکردند . تاجیک ها، هزارهها و ازبیکها بیشتر از ۷۰ درصد نفوس کشور شکل می دهند، طی نزدیک به سه دهه جنگ، در تیررس حملات خونین این گروههای افراطی قرار داشتند و رفتار عملی طالبان نشان دهنده این است که این گروه بصورت عملی در پی حذف اقوم غیر پشتون از جغرافیای افغانستان هستند.
در نخست طالبان یک گروه کوچکی بودند که تنها در اندکی از بخشهای افغانستان تسلط داشتند ولی در سالهای پسین با حمایت های مستقیم پاکستان و برخی سازمان های استخباراتی منطقه فعالیت های این گروه گسترش یافت تا اینکه توانستند کنترل تمام افغانستان را بدست بگیرند. البته نقش اشرف غنی احمد زی رئیس حکومت قبلی و سایر ناسیونالیست های افغان/پشتون در تقویت گروه طالبان یک امر مسلم و انکار ناپذیر بود که با شیوه های مختلف زمینه های سلطه گروه طالبان برمردم افغانستان را فراهم کردند. با تسلط این گروه در افغانستان قدرتمندترین کشورهای جهان به شمول امریکا حالا از این گروه هراس دارند و نگران تهدید حملات تروریستی از خاک افغانستان علیه خودشان هستند.
در حالی که اکثر اعضای برجسته شبکه حقانی مانند انس حقانی، جلال الدین حقانی، سراج الدین حقانی و سایر اعضای دیگر شبکه حقانی متهم به جنایات جنگی در افغانستان بودند و امریکا بارها به هدف بازداشت یا از بین بردن این افراد آستین بالا زده بود، اما با تصرف افغانستان از سوی طالبان، حقانیها جایگاه بلندی را در تصاحب ادارات دولتی بدست آوردند.
پس از آن که طالبان قدرت را به طور کامل در افغانستان بدست گرفتند، حالا امیدواری های وجود دارد که این گروه دست از جنگ، کشتار و جنایت بر خواهند داشت اما رفتار و گفتار آن بیانگر تداوم راه گذشته آن ها است. آنها مدت سلطه خویش بر افغانستان/ خراسان نشان داده اند که نه تنها از کشتار و جنایات قبلی پشیمان نیستند، بلکه گذشته خویش را نیک پنداشته و راهنمای مسیر حال و آینده خویش می دانند.