خبرگزاری راسک: برخی مقامات حکومت پیشین افغانستان میگویند که پیش از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور انتظار داشتند کامالا هریس بتواند جو بایدن را برای حفاظت از حقوق زنان و دستاوردهای ۲۰ ساله در افغانستان متقاعد کند.
آنان میگویند که خانم هریس نتوانست نظر بایدن را دربارهی خروج تغییر دهد.
جمهوریخواهان در کانگرس به طور پیوسته نحوه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را زیر سوال بردهاند. آنها بایدن و هریس را متهم میکنند که با خروج عجولانه و غیرمسوولانه از افغانستان، این کشور به دست طالبان افتاد و میلیونها دالر سلاح در اختیار این گروه قرار گرفت.
آنان میگویند چنین خروج نادرست و زیانبار بود است.
روزنامهی واشنگتنپست در گزارشی به نقش و تاثیر کامالا هریس، معاون کنونی رییسجمهور و نامزد دموکراتها در انتخابات آتی ریاست جمهوری در تصمیمگیری پیرامون خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پرداخته است.
نظامیان پیشین آمریکایی گفتهاند که هریس در سال ۲۰۲۱ در جلسات تصمیمگیری نظر مشخصی دربارهی خروج بدون قید و شرط بیان نکرد. او به طور منظم در جلسات پیرامون خروج نیروها از افغانستان حضور داشت.
نادر نادری، رییس کمیسیون اصلاحات اداری حکومت پییشن به این روزنامه گفت که امیدوار بود برای تن دادن طالبان به صلح هریس بتواند بایدن را متقاعد کند که از خروج کامل نیروها خودداری کند.
نادری افزود در حالیکه هریس از کمکهای بشردوستانه برای زنان افغانستانی حمایت میکرد، اما کمتر بهطور علنی دربارهی این موضوع صحبت کرد. به گفتهی نادری، بایدن علاقهای به این مسئله نداشت و اطلاعات مربوط به خروج را به شدت کنترول میکرد.
فوزیه کوفی، عضو تیم مذاکرهکنندهی حکومت با طالبان نیز گفت که امیدوار بود هریس بتواند بایدن را ترغیب کند تا نیروی کافی نظامی آمریکایی در افغانستان نگهدارد تا زمینه توافق صلح میان حکومت و طالبان فراهم شود. اما، مواضع بایدن بر هریس تأثیر گذاشت.
منتقدان بایدن خروج از افغانستان را بدترین تصمیم او در حوزهی سیاست خارجی توصیف کردهاند. زیرا، با به قدرت رسیدن طالبان، گروههای تروریستی به افغانستان بازگشتهاند و دستاوردهای این کشور پس از ۲۰ سال از میان رفت.
برخی از آنان می گویند که شماری از رای دهندگان، از جمله سربازانی که در افغانستان جنگیدند، و افغانستانی-امریکاییها، در ایالات حساس آمریکا مانند ویسکانسن و پنسلوانیان از او به خاطر این تصمیم حمایت نخواهند کرد.
هریس در دسامبر ۲۰۱۸ بهعنوان عضو یک هیئت مجلس سنای آمریکا به افغانستان سفر کرد و از کابل، قندهار، و مزارشریف بازدید کرد. او در بازگشت اعلام کرد که به دنبال راهحل سیاسی استند تا سربازان آمریکایی به خانه برگردند. هریس با آنکه از تعهد بایدن برای پایان دادن به جنگ طولانی و خونین ۲۰ ساله در افغانستان حمایت کرده بود، اما همچنان به حفاظت از زنان و کودکان افغانستانی پس از خروج نیروهای آمریکایی تاکید داشت.
او در جریان مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری در سال ۲۰۱۹ گفته بود: «میخواهم اطمینان حاصل کنم که کشور در مسیر ثبات قرار دارد و ما از دستاوردهای خود، از جمله برای زنان افغانستانی، محافظت کنیم.»
ران کلین، رییس دفتر سابق جو بایدن گفت که اکنون که کامالا هریس نامزد شده است، میتواند سیاست خود را در افغانستان اعلام کند. او هنوز بهطور دقیق مشخص نکرده که در صورت پیروزی چه رویکردی در قبال طالبان اتخاذ خواهد کرد.
ران کلین که رییس دفتر بایدن بود، گفت که معاونان رییسجمهور همواره سعی میکنند اختلافنظر خود با رییسجمهور را بهطور علنی بیان نکنند. با این حال، در گذشته و در دوران ریاستجمهوری اوباما، بایدن مخالف افزایش حضور نیروها در افغانستان بود و حتا به خاطر احتمال فرستادن پسرش به افغانستان تهدید به استعفا کرده بود.
در اوایل سال ۲۰۲۱، هریس شروع به برگزاری جلسات منظم با بایدن دربارهی جزئیات خروج نیروها از افغانستان کرد. به گفته کلین، «او به رئیسجمهور در این زمینه مشوره میداد.» کلین از ارائه جزئیات صحبتهای هریس خودداری کرد.
خالد پاینده، وزیر مالیهی سابق، ابراز امیدواری کرد که هریس متوجه شود که بسیاری از مشکلاتی که منجر به دخالت آمریکا در افغانستان شد، همچنان باقی است، از جمله این که افغانستان بهعنوان پایگاهی برای تروریستها باقی مانده است.