خبرگزاری جمهور: محمدجواد ظریف با اعلام استعفای خود از سمت معاونت راهبردی رییس جمهوری ایران، در صفحی «ایکس» خود نوشت: «۱۰ وزیر از ۱۹ وزیر پیشنهادی گزینههای شورای راهبری بودند. این اولین تجربه و پر از کاستی بود.»
ظریف ضمن ابراز نارضایتی از روند انتخاب وزیران، در پست خود تاکید کرد که این کاستیها «برای بنده ادامهی راه را در دانشگاه رقم زد.»
او گفته استکه من در اولین قدم دچار اشتباه شدم.
این در حالی استکه کابینهی وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان، رییس دولت جدید در ایران، صبح یکشنبه، برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی شد و عباس عراقچی، شخصیت نزدیک به ظریف، بهعنوان وزیر خارجه معرفی شد.
در همینحال، جواد امام، سخنگوی جبههی اصلاحطلبان ایران در پستی در شبکهی اجتماعی «ایکس» نوشت برخی از اعضای کابینه «نه نسبتی با اصلاحات دارند و نه حتا به رویکرد اعتدالی نزدیک استند. برخی دیگر هم شهرهاند به ضدیت با هر تغییر و اصلاحی.»
امام گفته استکه فهرست پیشنهادی پزشکیان ادامهی «سکانداری نظامیان و شبهنظامیان بر سیاست و عدم تغییر رویکردهای امنیتی نسبت به فعالان سیاسی داخل نظام» است.
خبرگزاریهای وابسته به سپاه پاسداران از جمله «تسنیم» و «فارس» ضمن حمله به ظریف گزارشهایی دربارهی جزئیات ۵ بار استعفای ظریف در سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ منتشر کردند.
این خبرگزاریها نوشتند که آقای ظریف بارها و بارها استعفا کرده و سپس دوباره آمده است.
در این گزارشها آمده استکه ظریف در بخشی از کتاب خاطراتش با عنوان پایاب شکیبایی جزییات ۵ بار استعفای خود در سالها ۹۲ تا ۱۴۰۰ را روایت کرده که در آن آمده است: «نخستینبار که تا مرز کنارهگیری پیش رفتم، در سفر نخست آقای رییسجمهور به نیویورک در سال ۱۳۹۲ بود. برخی مشاورین آقای رییسجمهور بدون هماهنگی تلاش کرده بودند نشست وزرای خارجهی پنج به اضافه یک و ایران را به نشست سران تبدیل کنند.»
به گفتهی ظریف: «دومین بار طرحی پیرامون کمیتهی نیازهای هستهای کشور بدون هماهنگی با وزارت امور خارجه برای زمامداران کشور فرستاده شده بود، که گفتوگوها را پیشاپیش محکوم به شکست میکرد. »
بنا به این گزارش، «سومین نوبت به دنبال شکایت از بی توجهی سایر وزارتخانهها به بایستههای بنیادین سیاست خارجی و به ویژه در ارتباط با ناهماهنگی در پیوندهای با روسیه بود که انجام وظیفهی وزیر امور خارجه را برهم ریخته بود. ناگفته نماند که وزارت امور خارجه برای دفاع از پیوندها با روسیه وارد شده بود.»
تسنیم افزوده: «نوبت دیگر، بر سر سفر بشار اسد در اسفندماه ۱۳۹۷ بود.»
در پایان این گزارش آمده است: «کنارهگیری بعدی مربوط به فعالیتهای دیپلماتیک ما برای شکست دادن تلاش آمریکا برای بازگرداندن قطعنامههای شورای امنیت در برابر ایران در تابستان و پاییز ۱۳۹۹ بود. آقای پوتین یک پیشنهاد مطرح کرده بود که به نظر وزارت امور خارجه میبایست با روش دیپلماتیک با آن برخورد میشد. در شورای عالی امنیت ملی و در دولت با لحنی تند مخالفت کردند، که توهین به وزارت و وزیر امور خارجه بود. پس از آن تقاضا کردم از حضور در هیأت دولت معاف شوم، که موافقت نشد.»