شیون شرق
استاد برهانالدین ربانی در جوانی و در دورهی حکومت ظاهرشاه یک مدت روزنامهنگاری را پیشه کرد. او از این طریق به نشر نگاه، اندیشه و چهها باید کرد پرداخت. استاد ربانی از آدرس روزنامههای که در آن دوران فعالیت داشتند بهنشر نوشتههای خود در مورد ضرورت خیزش در برابر حکومت مستبد و دیکتاتور داوودخان پرداخت و چرایی نیاز به مقاومت در برابر آن را نوشت ودر میان جامعه کتابخوان و جوانان پرداخت.
استاد ربانی در آن زمان، بیشتر نگاه و اندیشههای خود را در میان دانشجویان دانشگاه کابل نشر میکرد و از طریق نوشتن و آگاهیدادن در سازماندهی و آگاهی مردم نقش مهمی را ایفا کرد. او در این دوره بیشتر به نشر اندیشهها و افکار تازه و مقاومتزا پرداخت؛ برای همین «مجلهی شریعت» را در دانشکدهی شرعیاتِ دانشگاه کابل راهانداخت و در آن به نوشتن تمرکز کرد و شماری را هم در کنارش گُرد آورد تا بنویسند و روشنی باندازند و یک مدت خیلی جدی به این کار ادامه دادند.
استاد ربانی نخستین سردبیر این مجله شد. او نخستینبار نیاز دانست تا از راه مجله و مجلهنویسی و روزنامه و روزنامهنگاری به فعالیت ادامه بدهند؛ از این دریچهها آگاهیبدهند و نگاههای خود را و نهضت خود را منتشر کنند و به سازماندهی جوانان و مردم بپردازند. او علاقهای زیادی به بیداری و بیدارساختن جوانان داشت. یکی از دغدغههای همیشگی او بیدار شدن و آگاهی حاصل کردن جوانان از دین، از مناسبات روز و… بود.
استاد ربانی در دوران سردبیری خود در این مجله، مقالههای فراوان و یادداشتهای مهمی در راه بیداری جوانان و جذب آنان بهسوی نهضت اسلامی منتشر کرد. او از پیشتازان این مجله و این کار و از بیداریدهندگان جوانان بود.
باری یکی از استادهای مان در دانشگاه کابل گفت؛ در دورانِ که استاد ربانی نشر و پخش مجلهی شریعت را بهعهده داشته است، میگفت: استاد بهسختی و در زمان که از چارسو تهدید میشد، مجله را نشر میکرد، سپس برای ما میسپرد تا پخش کنیم؛ او در برابر هر تهدید میگفت، مقاومت و ایستادگی کار سادهای نیست، باید از خود بگذری و بعد این راه را انتخاب کنی؛ سخنان او همیشه مارا انگیزه میداد تا کار درست و با شوق بکنیم.
خیزش در برابر نابرابری، مقاومت در برابر ستم و استبداد و بیدارشدن و بیداریگری از دغدغههای زندگی او بوده است. عبدالله عزام، مجاهد و نویسندهای فلسطینی، استاد ربانی را بیدارگر آگاه، مرد چابک و مقاومتگر زیباکلام توصیف میکرد.