خبرگزاری راسک: واندا فلباب براون، از موسسه پژوهشی بروکنیگز میگوید چهرههای عملگرای طالبان نتوانسته در نرم کردن سیاستهای تند روانۀ ملا هبت الله موفقیتی کسب کنند.او از امریکا خواست برای مبارزه با تروریسم، روابط با طالبان را در سطح پایین پایین بیاورد. خانم براون میگوید که هبتالله برای مقابله با چهرههای رقیب مانند سراجالدین حقانی و ملا یعقوب، وفاداران خود را در معاونتهای ادارات مختلف گماشته است. او در مقالهای که در ۱۴ آگست توسط موسسه بروکینگز منتشر شد، اشاره کرده است که در سه سال گذشته، فرماندهان غیرپشتون طالبان برکنار شدهاند یا به موقعیتهای پایینتری منصوب شدهاند.
او گفت که هبتالله به پشتوانه فرماندهان نیرومند قندهاری و هلمندی، مانند ملا ذاکر، قدرت خود را به نمایش میگذارد. به گفته او، هبتالله به طالبان جنوبی قدرتی بیشتر داده است. نویسنده معتقد است که طالبان از چین ناامید شدهاند. او نوشت: «تجارت در سطح پایین میان چین و افغانستان در حال افزایش است و افغانستان ممکن است در آینده در پروژههای ابتکار کمربند و جاده چین گنجانده شود. اما همانند حکومت سابق، طالبان نیز از عدم سرمایهگذاری چین ناامید است.»
نویسنده میگوید که ایران بیشترین نفوذ را در حلقه رهبر طالبان دارد. او اظهار میکند که دسترسی عمیق ایران شیعه به ملا هبتالله سنی شگفتآور است. با این حال، او افزود که نفوذ ایران در حلقه رهبری طالبان سبب نشده که طالبان منافع آبی جمهوری اسلامی را تامین کند، زیرا طالبان بهرغم اعتراضات ایران، به ساخت بندهای آبی در جنوب غرب افغانستان ادامه میدهد. واقعیت این است که سیاست طالبان بر دو مبنا بنا شده است، یکی قرائت سنتی و خشن از اسلام سنی که این قرائت شیعان را مسلمان نمیدانند و روی دیگر سیاستهای طالبان افغانیت است که بر مبناء ارزشهای پشتونوالی بنا یافته است، این دو هر نوع سرمایه گذاری ایران را به باد میدهد. افزون بر اینها، طالبان یک گروه نیابتی و استخباراتی جهانی اند که جهت برخی از ماموریتها ویژه(جنگ افروزی در منطقه) به افغانستان آورده شده اند. بناءً هر نوع سرمایهگذاری روی این گروه ضد ارزشهای حقوق بشری مردم افغانستان است.