خبرگزاری راسک: هیاتی از ملاهای ترکیه گفته است که انقره آماده است تا در زمینههای حقوقی و اجرای عدالت با نهادهای مرتبط در افغانستان با گروه طالبان همکاری کند.
وزارت عدلیه رژیم طالبان نوشته است که آنان این موضوع را در دیداری با عبدالحکیم شرعی سرپرست وزارت عدلیه طالبان بیان کردهاند. به گفتۀ وزارت عدلیه طالبان در این دیدار، درباره اجرای عدالت و قانون نیز بحث شده است. سوال این است که آیا رژیم طالبان آماده پذیرش مشاورههای ملاهای یک کشور سکولار هستند؟
رژیم طالبان حتی مشورههای ملاهای پاکستانی، قطری و عرب را در باره بازگشایی مکاتب، دانشگاهها، ایجاد یک حکومت همه شمول و مردمگرا، تطبیق عدالت میان مردم افغانستان نپذیرفته اند، چیطوری میتوانند به توصیههای ملاهای مدرن ترکیه تن دهند؟؛ ملاهایی که حرف شان در ترکیه بیرون از دایرۀ مسجد خریداری ندارد. گزارشهای موثق میرساند که رژیم اردوغان، یکی از حامیان و لابیگران پنهانی رژیم دیکتاتوری طالبان در منطقه است و از روزی که طالبان بر گشته اند، بیشترین خدمت را برای این گروه با حبس کردن رهبران فراری و ظاهراً قدرتمند افغانستان داشته است.
رژیم اروغان به دو دلیل نسبت به حضور طالبان در افغانستان خوشبین اند؛ یکی اینکه ترکیه عضوء مهم ناتو در جهان است و سیاستهای ناتو و امریکا را بیقید و شرط در آسیا عملی میکند. طالبان بخشی از پروژۀ ناتو در منطقه است و ترکیه با این گروه میانجیگری میکند.
دوم اینکه هدف و نیت اصلی ترکیه و رژیم اردوغان سلطۀ «پانترکیسم» و صدور این اندیشه در بسیاری از کشورهای آسیا، به ویژه افغانستان و آسیایی مرکزی است؛ رژیم طالبان ظاهراً یک ازبکتبار را در کنار خود دارد و همین باعث دلگری «پانترکیسم»، به ویژه حامی درجه یک آن(ترکیه) از طالبان شده است. اما واقعیت این است که طالبان با همه کشورها «بازی» میکنند و راه خودشان میروند؛ راهی که طالبان بر گزیده اند و از آن نشانی بالای مردم افغانستان فرمان صادر میکنند، ارزشهای اسلامی نیست، بلکه ارزشهای قومی و قبیلهیی است و برای این گروه، هیچ ارزشی در جهان مقدمتر از ارزشهای قومی و قبیلهیی نیست.