خبرگزاری راسک: اچ آر مکمستر، مشاور امنیت ملی سابق امریکا روز گذشته گفت که ترامپ به نوبه خود در خروج فاجعهبار از افغانستان سهم داشت. او اظهار داشت که ایالات متحده در مسیر خروج از افغانستان با امتیازدهی به طالبان، افغانستانیها را قربانی منافع خود کرد. مکمستر روز سهشنبه در مصاحبهای با سیانان گفت: «اگر قرار بود از افغانستان خارج شویم، چرا فقط خارج نشدیم؟ آنچه در این سلسله مذاکرات صلح و امتیازدهی به طالبان رخ داد، در واقع افغانستانیها را در مسیر خروج زیر پا کردیم».
ترامپ در سومین سالگرد کشتهشدن ۱۳ سرباز امریکایی در میدان هوایی کابل تلاش کرد تقصیر خروج از افغانستان را به گردن جو بایدن و کامالا هریس بیندازد. او روز گذشته در مصاحبهای گفت که خروج از افغانستان قطعی بود؛ اما این خروج باید توام با عزت و اقتدار میبود. با این حال، مشاور امنیت ملی سابق او گفت که ترامپ خود در شکلگیری سیاستهایی که به این وضعیت منجر شد، نقش داشت.
توافق صلح امریکا با طالبان در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰، در دوران ریاستجمهوری ترامپ امضا شد، توافقی که به باور بسیاری از ناظران، به فروپاشی حکومت پیشین افغانستان کمک کرد. مکمستر به تازگی کتاب جدیدی با عنوان «در جنگ با خودمان» نوشته است که در آن به سیاستهای ترامپ در مورد افغانستان به تفصیل پرداخته است. او گفت در سال ۲۰۱۷، زمانی که مشاور امنیت ملی کاخ سفید بود، یک استراتژی پایدار و منطقی برای افغانستان و جنوب آسیا ریخته بودند، اما ترامپ نتوانست به این طرح پایبند بماند و بر اساس استراتژی اوباما، مذاکرات با طالبان را آغاز کرد و با آنان درباره برنامه خود برای خارج کردن نیروهای امریکایی از افغانستان صحبت کرد. مشاور امنیت ملی ترامپ گفت که چنین گفتوگویی با یک گروه تروریستی بیسابقه است.
مکمستر باور دارد که ترامپ در مورد خروج از افغانستان تحت تاثیر مقامها و مشاورانی بود که در گوشش «پایان دادن به جنگهای بیپایان» امریکا در جهان و «افغانستان گورستان امپراتوریهاست» را میخواندند. ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود پیوسته بایدن را بهخاطر خروج فاجعهبار از افغانستان مقصر دانسته و از واگذاری پایگاه بگرام به طالبان و همچنین جاگذاشتن میلیونها دالر تجهیزات نظامی انتقاد کرده است.
روز گذشته، مشاور امنیت ملی ترامپ در مصاحبهای با فاکسنیوز از حکومت بایدن نیز به دلیل خروج از افغانستان انتقاد کرد و اظهار داشت که تیم بایدن پیامدهای کنونی خروج سربازان را نادیده میگرفت. او گفت: «ما میبینیم که سازمانهای تروریستی بار دیگر خود را احیا میکنند.حکومت بایدن درباره تفاوت پررنگ طالبان با سایر سازمانهای تروریستی به خود دروغ میگفت». اما در این شکی نیست که ایالات متحده امریکا، نه تنها طالبان را در مذاکرات دوحه مشروعیت بین المللی داد، پس کشور را برای آنها تسلیم کرد؛ بلکه ماهانه میلیونها دالر را در اختیار این گروه گذاشت تا حکومت شان پایدار بماند.