خبرگزاری راسک: ماجد عبدالله، روزنامهنگار معروف تلویزیون «الشرق» گفته استکه حلمی الجزار، دومین شخصیت برجستهی اخوانالمسلمین و معاون رهبر این گروه، پیامی به مقامات قاهره ارسال کرده و خواستار عفو این گروه و آزادی اعضای بازداشتشدهی آنها در ازای کنار کشیدن از سیاست برای ۱۵ سال آینده شده است.
رسانهای «العربیه» خبر داده استکه یک مقام امنیتی سابق مصر روز چهارشنبه به این رسانه گفته که این پیشنهاد به چند دلیل از نظر شکل و محتوا قابل قبول نیست و حتا مورد توجهی قاهره قرار نخواهد گرفت. این مقام دولت مصر گفته استکه اخوانالمسلمین جامعهی مصر را «جاهلیت پیش از اسلام» توصیف میکند، پس نمیتواند فعالیت دینی کند.
طبق گزارش العربیه، الماجد گفته استکه تماسهای حلمی الجزار، معاون موقت صلاح عبدالحق، رهبر اخوانالمسلمین، برای آشتی با دولت مصر و کنارهگیری از سیاست برای ۱۵ سال آینده در میان بیتوجهی کامل مقامات مصری، واکنشهای گستردهای نسبت به این ابتکار در شرایط کنونی برانگیخته است.
العربیه در گزارش خود افزوده که عادل عزب، مسوول سابق پروندهی اخوانالمسلمین در سرویس امنیت ملی مصر، در مصاحبه با العربیه گفته است: «آنچه حلمی الجزار درخواست میکند، از نظر شکل و محتوا پذیرفتنی نیست. زیرا از نظر شکل درست نیست که ابتکاری برای بازگشت اخوانالمسلمین به مصر ارائه شود، بدون اینکه به آن شکلی که شایسته دولت و مردم مصر است ارائه داده شود.
الجزار یا هیچ کس دیگری حق ندارد چنین پیشنهادی را مانند آنچه در دهه ۱۹۹۰ توسط این گروه ارائه شد، مطرح کند، مگر اینکه این پیشنهاد از سوی «مجلس شورای اخوانالمسلمین» صادر شده باشد. اما با این شکل و محتوا هیچ ارزشی ندارد و نه تنها پاسخی رسمی دریافت نخواهد کرد، بلکه توجهی هم از سوی دولت مصر به آن نخواهد شد.»
این مقام امنیتی سابق مصر به العربیه گفته: «این گروه ادعا میکند که میخواهد به فعالیتهای دینی خود بازگردد، اما پرسش اینجاست که این گروه که جامعهی مصر را به جامعهی «جاهلیت پیش از اسلام» توصیف میکند و دولتهای آن را نامشروع میداند، چه نوع خدمتی میتواند به این جامعه ارائه دهد؟»
عزب در پاسخ به اینکه چرا دولت مصر با بازگشت اخوان برای فعالیتهای دینی موافق نیست، گفت: «اخوانالمسلمین یک گروه دینی نیست که الجزار بگوید این گروه میخواهد به فعالیتهای دینی بازگردد و از سیاست دور شود. این ادعا صحت ندارد. پس از ۹۶ سال تجربه و برخورد با این گروه و نظارت بر مواضع و جنایات و روابط مشکوک آنها با احزاب خارجی و سازمانهای متخاصم با دولت مصر در خارج، و با توجه به آنچه دادگاههای مصر از دهه ۱۹۴۰ تا دهه ۱۹۸۰ و از دهه ۱۹۹۰ تا پایان توطئه بزرگ آنها علیه خاورمیانه ثبت کردهاند، دیگر جایی برای صحبت از آشتی با این گروه وجود ندارد یا انتظار پذیرش آنها توسط مردم مصر واقعبینانه نیست.»
این مقام امنیتی مصری اضافه کرده: «این گروه ابتدا بهعنوان یک گروه تبلیغی تأسیس شد، اما هدف آن هرگز گسترش اسلام یا ترویج دعوت اسلامی نبود. بنیانگذار آن، حسن البنا، زمانیکه این گروه را تعریف کرد، گفت که این ساختار از ترکیبی از انجمنهای خیریهی مذهبی، صوفی، سلفی، سیاسی، اقتصادی و ورزشی تشکیل شده است.»
او خاطرنشان کرد: «الجزار در این مورد که این گروه دوباره در مصر به کار دینی بازخواهد گشت و از سیاست دور خواهد شد، حقیقت را نمیگوید. در واقع، تبلیغ و موعظه یکی از اولویتهای این گروه نیست. شواهد این استکه در طول تاریخ آنها این کار را به دیگران سپردهاند و خودشان به سیاست پرداختهاند. همچنین باید توجه داشت که هیچیک از افرادی که به مقام رهبری این گروه ارتقا یافتهاند، مأموریت تبلیغ دین را بر عهده نداشتهاند. علاقه این گروه به امور دینی نیست و این موضوع با توجه به قابلیتهای ضعیف گفتمان اسلامی که توسط آنها تولید شده است، اثبات میشود.»
این کارشناس امنیتی مصری گفت: «تولیدات تبلیغی و فقهی این گروه بسیار ضعیف است و با سابقه طولانی آنها هیچ تناسبی ندارد. آنها تنها مجموعهای از نامههای حسن البنا را تهیه کردهاند که حول محور ایده اسلام جامع میچرخد. سپس رویکرد جدید آنها در اندیشه اسلام سیاسی که توسط سید قطب مطرح شد و در کتاب «نقاط عطف» به اوج خود رسید، بیان شد.»
سرلشکر عزب تاکید کرد که ایده بازگشت اخوانالمسلمین به کار دینی پذیرفتنی نیست، زیرا این گروه توجهی به تبلیغ اسلام ندارد و این موضوع جزو اولویتهای آنها نیست.
مقامهای دیگری مصری نیست از بازگشت اخوان المسلمین به صحنهی سیاست هراس دارند و گفتهاند چنین اجازه برای این گروه نباید داده شود.