خبرگزاری راسک: رسانههای گزارش داده اند که دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاستجمهوری روسیه تصمیم قرقیزستان برای حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی را یک ضرورت دانسته و گفته است که دلایل این تصمیم را درک میکند. به گزارش خبرگزاری تاس، پسکوف به خبرنگاران گفته است که قرقیزستان بسیار نزدیک به افغانستان قرار دارد و «حفظ روابط با مقامهای واقعی برای همسایگان مهم است».
سخنگوی کرملین توضیح داده است: «این یک ضرورت است، زیرا در غیر اینصورت ایجاد روابط غیرممکن است. ما شرایط را درک میکنیم.» وزارت امور خارجهی جمهوری قرقیزستان تأیید کرده است که پس از بررسی کامل و ارزیابی جامع توسط مقامهای ذیصلاح دولتی، تصمیم گرفته شده است که «جنبش طالبان» از فهرست سازمانهای ممنوعه در قلمرو جمهوری قرقیزستان حذف شود.
در اعلامیهی این وزارت آمده است که هدف از این تصمیم تقویت ثبات منطقهای و حمایت از گفتوگوهای جاری است. وزارت خارجهی قرقیزستان گفته است که همچنان متعهد به حمایت از تلاشهای جامعهی بینالمللی با هدف تضمین یک محیط باثبات و صلحآمیز در افغانستان و منطقه بهطور کلی است.
وزارت خارجهی طالبان پیشتر از حذف نام این گروه از فهرست گروههای ممنوعه در قرقیزستان خبر داده و گفته بود که این تصمیم را یک گام قابل ستایش میدانند و از آن استقبال میکنند.
این وزارت افزوده است که تصمیم قرقیزستان نشاندهندهی درک سیاسی منطقه و جهان در مورد طالبان و به معنای برداشتن موانع در برابر تقویت روابط میان این گروه و کشورهای دیگر است. پیش از این قزاقستان نیز اعلام کرده بود که نام طالبان را از فهرست گروههای تروریستی حذف کرده است.
همچنین دیپلماتهای روسی بارها گفتهاند که مسکو میتواند طالبان را از فهرست سازمانهای تروریستی خود حذف کند. بهگفتهی ضمیر کابلوف، فرستادهی ویژه ریاستجمهوری روسیه برای افغانستان و یکی از لابیگران گروه طالبان، وزارت خارجه و وزارت دادگستری پیشتر به ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه گزارش داده بودند که طالبان ممکن است از فهرست گروههای تروریستی حذف شوند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجهی روسیه نیز به نوبهی خود گفته است که ابتکار عمل برای حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی منعکسکنندهی واقعیت عینی است. با اینحال و با گذشت بیش از سه سال از تسلط طالبان بر افغانستان، تا اکنون هیچ کشوری حکومت این گروه را بهرسمیت نشناخته است. اما دیده میشود که رژیمهای دیکتاتوری در منطقه، دست دوستی با گروه طالبان دراز کرده اند و میخواهند که گروه طالبان، یک رژیم مستبد و دیکتاتوری را در افغانستان نهادینه نمایند.