خبرگزاری راسک: حسن عباس، نویسندهی کتاب «بازگشت طالبان» میگوید تحریک طالبان پاکستانی در مناطق خیبرپختونخوا از کنترول خارج شده و دشوار است این گروه با یک اقدام نظامی شکست بخورد.
عباس گفته استکه طالبان افغانستان و تی تی پی دورخ و یک سکهاند.
حسن عباس بهتازگی گفته استکه طالبان افغانستان و پاکستان «قویتر و هماهنگتر از قبل» شدهاند و دشوار استکه تیتیپی با یک اقدام نظامی شکست بخورد.
طبق گفتهای عباس، طالبان افغانستان از تی تی پی حمایت میکنند و همین سبب شده تا این گروه قویتر شوند.
نویسندهی کتاب «بازگشت طالبان» میگوید که طالبان افغانستان و تحریک طالبان پاکستان دو روی یک سکه استند. هردو کنار هم و حامی هم اند.
این نویسنده که اکنون استاد دانشگاه دفاع ملی در ایالات متحده است، روز جمعه (۱۶ سنبله) در سخنرانی خود در انستیتوت امور بینالملل پاکستان (PIIA) بر لزوم «تعامل و گفتوگو با رهبری طالبان افغانستان» تأکید کرد، زیرا به باور او، این گروه «به ارزیابی بهتر طالبان پاکستانی کمک میکند.»
آقای عباس نخستین روایت طالبان را مربوط به گروه ملا عمر دانست که به گفتهی وی «منابع، سازماندهی، مهارتهای جنگی و بینش سیاسی محدودی داشتند.»
این نویسنده مدعی استکه دومین گروه طالبان در جنگ تخصص یافتند، اما گروه سوم که اکنون حاکم در افغانستان است، «بسیار سازماندهی شده» است.
به گفتهی این نویسنده و آکادمیسین پاکستانی، نسل کنونی طالبان «درک خوبی از سیاست دارند و بهطور هماهنگ با غرب در ارتباط استند.»
این در حالی استکه آمریکا این گروه را به قدرت رساند و مورد حمایت موقتی قرار داده است. پاکستان خود پدر طالبان افغانستان حساب میشود.
عباس، تحریک طالبان پاکستان را «طرح پشتیبان» طالبان افغانستان عنوان کرد و گفت: «رژیم کنونی میدانست که در صورت اجبار به فرار، به مناطق مرزی افغانستان و پاکستان پناه خواهند برد. برای این منظور، آنها به حضور تیتیپی در آن مناطق به عنوان یک طرح پشتیبان نیاز داشتند.»
عباس معتقد استکه اکنون تیتیپی در مناطق خیبرپختونخوا از کنترول خارج شده است.
او بهتازگی گفته استکه تحت فشار پاکستان، «طالبان افغانستان ظاهراً نشان میدهند که میخواهند تحریک طالبان پاکستان را کنترل کنند، اما در واقع، این حرکتهای هوشمندانهای است که بیشتر برای انتقال ستیزهجویان تیتیپی به شمال افغانستان استفاده میشود.»
وی همچنین روایت «طالبان خوب در برابر طالبان بد» که در پاکستان شایع شده است را نادرست خواند.
حسن عباس با اشاره به رویکرد جزمگرایانهی «گروه قندهاری» طالبان در افغانستان گفت: «این گروه قندهاری و برخی از دیگر مناطق جنوبی طالبان «استادان ایدئولوژیک» استند که با مسائل مثبتی مانند آموزش زنان مخالفت میکنند.» او تأکید کرد که با وجود اختلافات ریشهای، طالبان هنوز هم متحد استند.
عباس باور دارد که اگر کشورهای مختلف مطالبه جمعی داشته باشند، طالبان ممکن است با حق تحصیل زنان موافقت کنند.
در پایان، وی همچنین به وضعیت اسفبار جامعه هزاره اشاره کرد که سالها قربانی «نسلکشی» جنگجویان طالبان بوده است.