خبرگزاری راسک: امروز هژدهم سنبله/ شهریور، مصادف با بیست و سومین سالگرد به شهادت رساندن زندهیاد احمد شاه مسعود. پس از فروپاشی رژیم طالبان در دور اول، نمایندگان مردم افغانستان و دولت پیشین به او لقب «قهرمان ملی» داده بود.
احمد شاه مسعود در هژدهم سنبله/ شهریور ۱۳۸۰ خورشیدی (۹ سپتمبر ۲۰۰۱)، توسط دو مهاجم مراکشی که خود را بهعنوان خبرنگار معرفی کرده بودند، ترور شد. تنها دو روز پس از این حادثه، حملات ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ در ایالات متحده رخ داد. مسعود، فرزند دوست محمد خان، در ۱۱ سنبله/ شهریور سال ۱۳۳۲ خورشیدی در منطقه جنگلک ولایت پنجشیر به دنیا آمد. تحصیلات ابتداییاش را در پنجشیر آغاز کرد و به دلیل جابهجایی محل کار پدرش، ادامه تحصیل خود را در هرات و سپس کابل به پایان رساند.
وی در سال ۱۳۵۲ به دانشکده مهندسی پولیتخنیک کابل پیوست و همزمان عضویت در نهضت اسلامی افغانستان را پذیرفت. در سال ۱۳۵۴، مسعود فرماندهی نخستین قیام پنجشیر علیه حکومت وقت را بر عهده گرفت. احمدشاه مسعود با آغاز جهاد علیه نیروهای شوروی در دهه ۱۳۵۰، شهرت فراوانی به دست آورد. او در کوههای هندوکش به مبارزه علیه ارتش شوروی پرداخت و پنجشیر را به نمادی از مقاومت تبدیل کرد. در دهه ۱۳۶۰، او به عنوان یکی از برجستهترین فرماندهان مخالف ارتش سرخ شناخته میشد و دهها حمله بزرگ نیروهای شوروی به دره پنجشیر را شکست داد.
پس از سقوط دولت نجیبالله، مسعود بهعنوان وزیر دفاع در دولت اسلامی مجاهدین به رهبری زندهیاد برهان الدین ربانی منصوب شد، اما دیری نپایید که کشور وارد جنگهای داخلی شد. روح قهرمان ملی کشور شاد و راهش پر رهرو باد!