خبرگزاری راسک: همزمان با سهسالگی ممنوع کردن مکاتب و دانشگاهها به روی دختران، دیدبان حقوق بشر میگوید جامعه جهانی اقدام معنادار و جدی برای لغو محدودیتهای طالبان علیه دختران نکرده است. این سازمان از جهان خواست که برای لغو ممنوعیت آموزش دختران، فشار بیشتر بر طالبان وارد کند.
وزارت معارف طالبان در ۲۶ سنبله/ شهریور سال ۱۴۰۰، بیش از یک ماه پس از به قدرت رسیدن این گروه، در بیانیهای از بازگشایی مکاتب افغانستان خبر داد؛ اما تنها دانشآموزان پسر و آموزگاران مرد را به مکاتب فراخواند. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان اعلام کرد که مسدود شدن مکاتب بالای صنف ششم بروی دختران «موقتی» است و با مهیا شدن شرایط مناسب دوباره بازگشایی خواهد شد. از آن زمان تا کنون حدود هزار و ۹۶ روز میگذرد و دختران بالاتر از صنف شش تاکنون به مکتب نرفتهاند و دانشگاهها هم همچنان به روی آنها مسدود است.
دیدبان حقوق بشر روز سهشنبه، ۲۷ سنبله/ شهریور، در بیانیهای نوشت؛ طالبان مانند دور اول حکومت خود که پنج سال دختران را از آموزش محروم کردند، این بار هم «وقت گرانبهای» دختران را در حیاتیترین سالهای رشد، یادگیری و رشد فردی و تحصیلی آنها تلف می کنند.
در اعلامیه این سازمان آمده است: «دخترانی که در آن سالها[دور اول حکومت طالبان] از مکتب بازماندند، اکثراً هرگز به طور کامل بهبود نیافتند، و دخترانی که امروز از مکتب بازماندهاند نیز با عواقب مادامالعمر و بین نسلی مواجه خواهند شد.» این سازمان حقوق بشری همچنان گفته است باوجود اینکه ممنوعیت آموزش دختران بالای صنف ششم در افغانستان بحثهای زیادی را در سطح جهان دامن زد؛ اما هنوز نیاز است که حکومتها و نهادهای بینالمللی برای برداشته شدن این ممنوعیت اقدامات معنادار و جدی را روی دست گیرند.
در اعلامیه این نهاد آمده است: «کشورهای کمککننده باید از جوامعی حمایت کنند که به دنبال حمایت حق آموزش و تحصیل دختران هستند و طرحهای آموزش آنلاین و زیرزمینی که توسط زنان اجرا میشوند، را تامین مالی کنند.»؛ طالبان به تبعیت از فرهنگ قومی و قبیلهیی خود، نمیخواهند که دروازههای مکاتب و دانشگاهها را به روی دختران باز نمایند؛ اما آنها اسم همین فرهنگ قبیلهیی را «تطبیق شریعت» مینامند.