خبرگزاری راسک: به تاریخ ۳۰ سنبله/ شهریور، کنفرانسی تحت عنوان «تنوع و برابری در افغانستان» با اشتراک فعالان دانشگاهی، سیاسی و روزنامهنگاران کشور به ابتکار روزنامه ۸ صبح در واشنگتن دی سی، پایتخت امریکا برگزار شد.
یعقوب ابراهیمی، استاد دانشگاه و از سازماندهندگان این کنفرانس به خبرنگاران گفت در عصری که خودکامگی و تمامیتخواهی در حال چیرهشدن بر تنوع و گوناگونی مردم افغانستان است، لازم بود که دانشمندان و دانشپژوهان گردهم بیایند و دربارهی واقعیت تنوع و گوناگونی در کشور و اهمیت آن برای ایجاد فضای متنوع و متکثر صحبت کنند.
رنگین دادفر سپنتا، وزیر پیشین خارجه، سیما سمر، رییس پیشین کمیسیون حقوق بشر افعانستان وشماری دیگر جزو سخنرانان این نشست بودند. سپنتا در سخنرانی خود در بارۀ گفتمان تنوع و همگرایی اجتماعی صحبت کرد و این گفتمان را جهانشمول دانست. او گفت که افغانستان یک کشور «کثیرالقومی» است و با تنوع هویتی در کشور نباید به مثابه یک مشکل برخورد کرد، بلکه به گفتۀ او، این تنوع یک ثروت و زیبایی است.
آقای سپنتا در ادامه گفت که مردم افغانستان به یک قرارداد جدید اجتماعی و سیاسی نیاز دارند که بربنیاد آن، همه مردم افغانستان با حفظ هویتهای قومی، «شهروندان جمهوری افغانستان باید تلقی شوند» اما او در بخشی از سخنان خود گفت که طالبان در حال حاضر در تلاش منحلکردن هویتهای متنوع باشندگان افغانستان در یک هویت قومی است. او این تلاش را به «جاکردن بحر در کوزه» تشبه کرد.
سپنا گفت: «طالبان از یکسو خود را جریان امتگرا که دارای مطالبات جهانی است میپندارند، و از سوی دیگر تلاش میکنند تا هویتهای متنوع باشندگان افغانستان را در یک هویت قومی منحل کنند.»سیما سمر، رییس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان گفت که افغانستان از چهار دهه به اینطرف درگیر جنگ است و در این مدت بیاعتمادی میان مردم کشور ایجاد شده است.
خانم سمر گفت که در افغانستان یکی از مشکلات اساسی برتریطلبی بوده که به گفته او، این وضعیت به شکل برتری مرد بر زن یا برتری قومی بوده است. او اضافه کرد که این برتری اگر در خانواده باشد منازعه از خانواده شروع میشود و سپس به جامعه میرود. رییس پیشین کمیسیون حقوق بشر اضافه کرد که برای رفع تنشها و ایجاد اعتماد، موجودیت آزادی بیان در یک جامعه ضروری است.
سیما سمر تأکید کرد که نسل جوان افغانستان باید از تاریخ چهلوچند ساله کشور درس بگیرند. او گفت که «انکار اشتباهات تاریخی راه حل مشکل نیست، بلکه مشکل زمانی حل میشود که به وجود مشکل اعتراف کنیم.» او در ادامه با اشاره به تخطیهای حقوق بشری در کشور، بر نیاز به پاسخگویی و عدالت تأکید کرد.