خبرگزاری راسک: معاون پیشین نماینده اتحادیه اروپا در افغانستان میگوید طالبان از ازبکان به عنوان ابزار و «مواد سوخت» استفاده میکند. به گفته مایکل سمپل، برخی از چهرههای با نفوذ ازبک از طالبان ناراض اند و به دنبال فرصتی برای تشکیل نیروی مستقل اند.
مایکل سمپل، معاون پیشین فرستاده اتحادیه اروپا در امور افغانستان، روز دوشنبه (۲ میزان/ مهر)گفته است که طالبان از ترکزبانها بهویژه ازبکان به عنوان مهر تایید بر ادعای شان مبنی بر «همه شمول» بودن نظام طالبان استفاده میکند. او افزود که ازبکان نقشی در تصمیمگیریهای کلان طالبان ندارند.
او افزود: «طالبان به ازبکان نه امتیاز میدهد، نه سهم در قدرت میدهد و نه به آنها اهمیت میدهد. فعلاً ازبکها در نظام طالبان نقش سمبولیک دارند.» در ماه جوزای امسال انستیتوت تحقیقاتی خاورمیانه در گزارشی درباره حضور اقوام غیرپشتون در حکومت طالبان نوشت که تاجیکها پنج درصد، ازبکها سه درصد و هزارهها نیم درصد در رهبری این گروه حضور دارند. انستیتوت تحقیقاتی خاورمیانه در این گزارش نوشت که از میان هزار و ۱۳۷ مقام ارشد طالبان، ۸۹۱ نفر آنها پشتون، ۵۳ نفر تاجیک، ۲۸ نفر ازبیک و ۶ هزاره اند.
سمپل تصریح کرده است که در سه سال اخیر، طالبان ازبک از وظیفههای شان برکنار، از خانههای شان اخراج و در برخی موارد نیز بازداشت و زندانی شدهاند. در اواخر ماه سنبله/ شهریور، صلاحالدین ایوبی، فرمانده ازبکتبار طالبان در زابل تایید کرد که از کار کردن با حکومت طالبان، کنارهگیری کردهاست.
معاون پیشین فرستاده اتحادیه اروپا در افغانستان مدعی است که سران طالبان از نارضایتی روزافزون ازبکان و احتمال ادغام آنان با نیروهای مخالف باخبر و نگران اند، ولی «به جای تفاهم برای اجرای عدالت اجتماعی، فشارهای خود را بر آنان [ازبکان]، افزایش میدهد.»سمپل از هراس طالبان از تشکیل «جزایر قدرت» یاد کرد و افزود که «این گروه از بغاوت و شورش علیه قدرت مرکزی» هراس دارد. او گفت که اگر رهبران طالبان قناعت ازبکان را حاصل نکنند، به مرور زمان «دامنه قدرت این رژیم بسیار محدود میشود.». او مدعی است که ازبکها یا گروه مستقل میسازند ویا به گروههای دیگر میپیوندند.