خبرگزاری راسک: از روزی که امریکا حکومت افغانستان را به گروه طالبان تسلیم کرد، کشورهای منطقه بیشتر از هرکشوری دیگری غافلگیر شدند، آنها بیآنکه به «میدان بازی» و «بازیگران» نگاه کنند، گمان کردند که امریکا از افغانستان رفت و اینک ما میمانیم و امکانات اقتصادی و سیاسی افغانستان است. امریکا آنها را در دامی انداخت که شاید پیامدش را چند سال بعد ببیندند، ترکمنستان، پس از ایران، روسیه و چین، یکی از کشورهای است که طرح دوستی با گروه طالبان را ریخت و طی سه سال روابط حسنۀ با این گروه ایجاد کرد. اما اینک مقامات این کشور در میانۀ امید و ترس نسبت به حضور این گروه در همسایهگی خود به سر میبرند. این کشور حتی جرأات نمیکند بگوید که با گروه طالبان همکاری شود، مردم افغانستان را «ابزار» قرار میدهد و میگوی که برای امنیت منطقه با مردم افغانستان همکاری شود، در حالی که حکومتی را که طالبان ایجاد کرده اند، هیچ ربطی به مردم افغانستان ندارد. وزیر خارجه این کشور در سخنرانیاش در هفتادونهمین نشست مجمع عمومی ملل متحد گفته است که جهان باید در خصوص حل مسائل بشری در افغانستان کمک کند و آقای مرادوف همکاری در جهت احیای اقتصاد افغانستان را نیز یکی از عوامل موثر برای تامین امنیت منطقه عنوان کرده است.
وزیر خارجه ترکمنستان همچنین در این سخنرانی با اشاره به پروژههای تاپی، فایبر نوری و خط آهن گفته است که کشورش به همکاری بشری با افغانستان ادامه خواهد داد. این در حالی است که با برگشت حاکمیت دوباره طالبان بر کشور، افغانستان با بحرانهای بشری، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مواجه شده است و از طرفی دیگر، جهان حاکمیت طالبان را نیز تا کنون به رسمیت نشناخته است. در تازهترین مورد، کشورهای آلمان، استرالیا، هالند و کانادا در یک اعلامیه مشترک گفتهاند که آنان به دلیل نقض «کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» از طالبان به دادگاه بینالمللی دادگستری شکایت خواهند کرد.
وزیران خارجه این کشورها هشدار دادهاند که اگر طالبان تا شش ماه آینده تغییری در رویکرد شان نسبت به حقوق و آزادیهای اساسی شهروندان افغانستان به ویژه زنان نیاورند، آنان طالبان را به دادگاه لاهه خواهند کشاند. گفتنی است که افغانستان در سال ۲۰۰۳ کنوانسیون «رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» را به امضا رسانده است.