خبرگزاری راسک: در یک هفته گذشته، طالبان بازداشتهای سیاسی خود را بیشتر افزایش داده و در این مدت، طالبان یک عالم دین و منقد سیاستهای دینی طالبان، دو تحلیلگر سیاسی و یک عضو پیشین مجلس نمایندگان حکومت پیشین را بازداشت کردهاند.
منابع محلی تایید کردهاند که جاوید کوهستانی تحلیلگر نظامی - سیاسی، خیبر هوشمند تحلیلگیر سیاسی، شاپور حسنزوی عضو پیشین مجلس نمایندگان دولت پیشین و عبدالقادر قانت عالم دین، چهار چهرهای اند که در یک هفته پسین از سوی طالبان بازداشت شدهاند. این افراد به دلیل شهرتی که داشتند، رسانهای شدند، اما صدها انسان بیگناهی دیگر نیز طی همین هفته از سوی گروه طالبان بازداشت شدند که جز خانوادههای شان، کسی دیگری خبر ندارد.
طالبان تاهنوز در مورد این بازداشتها واکنش و یا موضعگیری رسمی نداشتهاند. در این میان، کمیتهای که برای رهایی جاوید کوهستانی از زندان طالبان دادخواهی میکند، گفته نگران سلامتی آقای کوهستانی است و از شکنجه و بدرفتاری در برابر او در زندان طالبان نیز نگرانی دارد.
در اعلامیهی کمیتهی دادخواهی برای رهایی جاوید کوهستانی آمده است: «با توجه به اینکه آقای کوهستانی به دلیل بیماری قلبی تحت عمل جراحی قرار گرفته و هنوز به گونهی گسترده دارو مصرف میکند، از طریق دفتر یوناما، زمینهی تماسهای مستمر خانوادهاش با او فراهم شود تا اطمینان حاصل کنیم که او به داروهای عاجل مورد نیاز، غذا و مراقبتهای پزشکی دسترسی دارد.»
عبدالقادر قانت، که در هفتهای روان از سوی طالبان بازداشت شده، رییس پیشین شورای علمای کابل نیز بود، و به دنبال سقوط دولت پیشین کشور، گاهگاهی در رسانهها نیز همچون تحلیلگر حضور مییافت. در چند مورد هم از سیاستهای طالبان انتقاد میکرد. طالبان تا هنگام پخش این گزارش در مورد این بازداشتها موضعگیری رسمی نداشتهاند، اما برخی دادستانهای پیشین تاکید دارند که این چنین بازداشتها، نشان میدهند که طالبان به دنبال سرکوب صدای مخالفان خود استند.
غلام فاروق علیم، دادستان پیشین میگوید: «طالبان بهدنبال تکصدایی جامعه افغانستان هستند، بههمین خاطر است از هرگونه صدای مخالف حاکمیت شان هراس دارند، تلاش می کنند، با گرفتاری نخبگان افغانستان، دانشمندان افغانستان، استادان دانشگاه، عالمان دین و روشنفکران افغانستان، مدافعان حقوقبشر و سایر شهروندان آگاه افغانستان، تا صداهای مخالف حاکمیت شان را سرکوب کنند.» طی سه سال گذشته دیده شده است که طالبان به دنبال یکسان سازی افغانستان از رهگذر قومی (افغان)/ شتون، زبانی(پشتو)، مذهبی(ظاهراً حنفی)، جنسی(مردانه)، قشری(ملا)، سمتی(عمدتاً جنوب) هستند. و هر صدایی که این یکسان سازی را به چالش بکشد، درجا خفه میشود.