یکی از اقدامات مهم طالبان بعد از تسلط بر افغانستان بازنگری نصاب تعلیمی این کشور بوده و هدف اصلی از این عمل جابهجایی نگرش افراطی این گروه در کتابها قلمداد شده است.
اعضای هیأت توظیف شده این گروه در موارد زیادی مواد نصاب آموزشی را بهگونهای پیشنهاد کردهاند که محور موضوعات کتابها را حفظ و بسط منافع ایدیولوژیک طالبان تشکیل دهد. یکی از مسایل در نصاب آموزشی که طالبان بهگونه جدی خواستار تغییر آن شدهاند، تعریف صلح و جنگ است. آنان از تشویق دانشآموزان به صلح در نصاب درسی رضایت ندارند و معتقدند که در کتابهای آموزشی صلح با تعبیر غرب آورده شده و به جهاد، نام جنگ داده شده است. اعضای هیأت طالبان تصریح میکنند که معلم باید از صلح زیر نظر حاکمیت نظامهای دینی به دانشآموزان یادآوری کند. همچنان به باور آنان، در کتابهای کنونی با جهاد خوانده شدن جنگهای داخلی، تلاش شده که این پدیده بدنام و روند «جهاد واقعی» مسبب ویرانیهای کشور دانسته شود. طالبان از جنگ خودشان علیه امریکا و همچنان جنگهای سابق علیه انگلیس و اتحاد شوروی بهعنوان جهاد واقعی یاد میکنند.
هیأت کمیته این گروه برای ارزیابی نصاب درسی گفته است که باید احکام جهاد در نصاب درسی بیاید تا کودکان به جنگ تشویق شوند. در ارزیابی آمده است که اصل مفهوم جهاد، جنگ با شمشیر است، در حالی که به باور آنان، نصاب آموزشی کنونی چنین مفهومی را از ذهن دانشآموزان حذف میکند. طالبان تصریح کردهاند که جنگ با کشورهای حاضر در مملکت اسلامی فرض عین و در صورتی که وارد خاک مسلمانان نشوند، فرض کفایی است. آنان یادآوری کردهاند که معلمان به جای درج زیانهای جنگ، تفاوت جنگ ناروا با جهاد، فرضیت، اهمیت و ضرورت آن را برای دانشآموزان برجسته سازند. همچنان تذکر یافته است که در درس مربوط به اسپ، باید از ثواب پرورش آن در جهاد یادآوری شود. به گفته هیأت طالبان، در نصاب درسی نیز باید به جای زیانهای مالی و بشری جنگهای گذشته، فواید دینی و دنیایی جهادهای گذشته تشریح شود. آنان از تعریف تروریستان که بیشتر با نام خودشان پیوند خورده، انتقاده کرده و گفتهاند که غرب از این نام برای اغفال مسلمانان سوءاستفاده میکند.
طالبان در نصاب آموزشی از موضوعاتی در مورد حرمت خون مسلمان نیز ایراد گرفته و گفتهاند که در این درسها باید احکام شرعی کشتن انسان در جنگ، قصاص، سنگسار و سایر موارد توضیح داده شود. به این ترتیب جنگ در نصاب درسی به حدی برای طالبان ارزشمند است که به گفته آنان، باید در تاریخ صنف دوازدهم به جای جنگ میوند، از اصطلاح «غزوه میوند» استفاده شود. حتا در ارزیابی یکی از درسهای کتاب تعلیمات اسلامی صنف هفتم بر درج نکاتی در مورد جواز ریختن خون مسلمان تأکید شده است.
بر اساس این واقعیت هاست که حسین حقانی، سفیر سابق پاکستان در واشنگتن اذعان کرده است که طالبان با تغییر نصاب آموزشی و رادیکالسازی آن، نسل آینده «سربازان القاعده» یا هر گروه تروریستی دیگر را پرورش میدهد.
سفیر سابق پاکستان در واشنگتن با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از نفوس افغانستان را افراد زیر ۱۸ سال تشکیل میدهند، گفت: «وقتی شما به جوانان یک ایدیولوژی بسیار رادیکال را آموزش میدهید، در واقع سربازان آینده القاعده یا هر گروه تروریستی دیگر را پرورش میدهید.»
پاکستانیها ارتباط تنگاتنگ و عمیقی با طالبان داشته و از ایدهها و پلانهای آنها آگاهی کامل دارند، لذا سفیر مذکور تاکید کرده است که طالبان یک جهانبینی ایدیولوژیک دارند و نباید به این فکر بود که این گروه به آسانی تغییر خواهد کرد.