راسکRASC: به نقل از روزنامه ۸صبح، منابع محلی در لوگر از افزایش محدودیت از سوی محتسبان ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان بر کارمندان دولتی خبر میدهند. به گفته آنان، محتسبان این ریاست در جریان یک هفته گذشته دهها مامور دولت را به دلیل اصلاح ریش و نداشتن کلاه برای دو تا سه شب زندانی کردهاند. طبق اظهارات منابع، کارمندانی که مجازات شدهاند، ماموران مقام ولایت لوگر، مستوفیت، احصاییه و اداره توزیع شناسنامههای برقی بودهاند. کارمندان دولت در لوگر از این عملکرد نادرست محتسبان ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان انتقاد میکنند و خاطرنشان میسازند که از اهانت و تحقیر به ستوه آمدهاند. روانشناسان نیز به این باورند که برخورد توهینآمیز بالای شخصیت افراد تاثیرات منفی میگذارد و آنان را از پیشرفت و نواندیشی باز میدارد.
احمد (نام مستعار) کارمند یکی از نهادهای دولتی در لوگر، به روزنامه ۸صبح میگوید که محتسبان اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان به جای دعوت به کارهای خوب، به کرامت انسانی و شخصیت کارمندان دولت اهانت میکنند. به گفته او، این محتسبان، کارمندان دوره جمهوریت را «کافر و مشرک» نیز خطاب میکنند. احمد میافزاید: «چند روز قبل در داخل اداره در مقابل جمعی از همکاران با لحن زشت برایم توهین کردند. با بسیار رویه زشت، صورت و گوشهایم را با دو دست کشیدند که چرا ریشت را کوتاه کردهای، شما اسلام را نمیشناسید، بیدین هستید، کارمندان جمهوریت اسلامیت را نمیشناسند.»
کریم (نام مستعار) کارمند دیگر خدمات ملی در ولایت لوگر، میگوید که شماری از کارمندان خدمات ملکی به دلیل کوتاه کردن ریش و نداشتن کلاه از سوی اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان از دو تا سه شب زندانی شده و هشدار دریافت کردهاند که پس از این ریش خود را کوتاه نکنند و کلاه بپوشند. این کارمندان پس از رهایی از زندان همچنان تعهد سپردهاند که درباره نظام طالبان بدگویی نخواهند کرد.
آقای کریم توضیح میدهد که محتسبان ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان در لوگر بهگونه ناگهانی وارد ادارهها میشوند و ریش کارمندان را با دقت اندازهگیری میکنند. به گفته او، در صورتی که یکی از کارمندان ریش خود را کوتاه کرده باشد، مورد بازجویی قرار میگیرد. این کارمند خدمات ملکی در لوگر میافزاید: «ماموران امر به معروف و نهی از منکر، اداره به اداره گشتزنی میکنند و تمام ماموران ادارات را بررسی و برایشان توصیه دینی میکنند. اشخاصی که ریش کوتاه داشته باشند را جمعآوری میکنند و از دو تا سه شب زندان مجازات میکنند.»
با این حال، شماری از روانشناسان این عملکرد محتسبان ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان در محیط کاری را یک عمل زشت و به دور از کرامت انسانی توصیف میکنند. مجید پاسون (نام مستعار) روانشناس، به روزنامه ۸صبح توضیح میدهد که از نظر روحی و روانی آن عده کارکنان ادارههای دولتی و موسسههای خصوصی که در اداره تهدید و یا زندانی میشوند، به جای پیشرفت، عقبگرد میکنند. آقای پاسون میگوید: «این عمل مستقیم ارتباط میگیرد با مرکز ذهن که مرکز ذهن با رفتارهای توهینآمیز از نوآوری باز گردانده میشود و ذهن افراد بیمار میشود و پس از آن نواندیشی و نوآوری و خلاقیت در ادارهها از بین میرود.»
این روانشناس میافزاید که هر اداره و کارمند از خود اصول و مقرراتی دارد که توسط آن یک اداره به واسطه کارمندان متخصص با معاش تعیینشده خدمات بهتری را برای اجتماع از آدرس دولتها و موسسهها ارایه میکنند. او اضافه میکند که لازم است از همچو عملکردهای افراطیتگرانه خودداری شود و به شخصیتها و کرامت انسانی افراد نیز احترام گذاشته شود.
نهتنها کارمندان خدمات ملکی، بلکه دستاندرکاران نهادهای خصوصی نیز از برخورد و عملکرد نامناسب محتسبان امر به معروف و نهی از منکر طالبان در ولایت لوگر شکایت دارند. عبدالله (نام مستعار) مسوول یکی از مرکزهای آموزشی خصوصی در لوگر، به روزنامه ۸صبح میگوید که چندی پیش فهرستی از دانشآموزان ممتاز را با عکس آنان چاپ و در داخل آموزشگاه جهت تشویق دانشآموزان دیگر نصب کرده بود، اما همه آن بنرها به دلیل داشتن عکس از سوی محتسبان ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان تخریب و از بین برده شده است.
اینهمه در حالی است که برخورد نامناسب محتسبان امر به معروف طالبان در این ولایت تازه نیست، بلکه چندی میشود که در شماری از ادارههای دولتی از کارمندان حکومت پیشین آزمون دینی نیز گرفته میشود و کسانی که موفق به سپری این آزمون دینی نشوند، از وظیفه برکنار و به جای آنان افراد وابسته به طالبان بدون طی مراحل قانونی، مقرر میشوند. گفتنی است که چندی پیش به شمول لوگر در شماری از ولایتهای دیگر کشور نیز محتسبان امر به معروف و نهی از منکر طالبان آرایشگاههای مردانه را از کوتاه کردن ریش منع و حتا شماری از آرایشگران مرد را به دلیل بیتوجهی به این دستور لتوکوب و برای مدتی کوتاه زندانی کردند.