خبرگزاری راسک: شبکه ان بی سی نیوز گزارش داده است که نصیر احمد توحیدی، پناهجوی افغانستانی که به اتهام برنامهریزی برای حمله تروریستی در امریکا دستگیر شد، قبلاً با سیآی ای کار میکرد. این شبکه خبری نوشت که توحیدی به عنوان نگهبان امنیتی با این سازمان در افغانستان کار میکرد. توحیدی روز دوشنبه ۱۶ میزان/مهر در شهر اوکلاهمای امریکا دستگیر شد. وزارت دادگستری امریکا او را متهم کرد که به نام داعش برای حمله تروریستی در روز انتخابات امریکا در ماه نوامبر برنامهریزی کرده بود.
او قصد داشت که به سوی مردم شلیک کند و تعداد زیادی از آنها را از بین ببرد. پولیس فدرال امریکا گفته است که توحیدی در گروههای تلگرامی حامی داعش فعالیت داشت و حداقل ۵۴۰ دالر ارز دیجیتال به یک موسسه خیریه مستقر در سوریه اهدا کرده بود. این موسسه یک نهاد پوششی برای جمعآوری و ارسال کمک به داعش است.
گفته میشود که توحیدی این حمله را با برادر خانم خود که او نیز اقامت دایم امریکا را دارد، طرح ریخته بود. یک مقام ارشد دولتی گفت که توحیدی در طی سه سالی که در ایالات متحده زندگی میکرد، به گروههای افراطی گرایش پیدا کرد. یک مقام امنیتی به این شبکه گفت که پولیس فدرال در حال بررسی این موضوع است.
مشخص نیست که او چه زمانی با سیا در افغانستان کار میکرد. اطلاعات اولیه حاکی از آن بود که توحیدی چند هفته پس از سقوط کابل، در چارچوب برنامه ویزای مخصوص مهاجرت یا اسآیوی به امریکا آمد.
با این حال، دو مقام امریکایی به انبیسی نیوز گفتند که او با ویزای بشردوستانه به امریکا آمدهاست. دستگیری این شهروند افغانسان بار دیگر برنامه تخلیه پناهجویان افغانستان و نحوه بررسی امنیتی سوابق آنها را زیر سوال بردهاست. پیش از این شماری از نمایندگان جمهوریخواه کانگرس دقت ماموران حکومت بایدن در بررسیهای امنیتی درخواست مهاجرت افغانستانیها را زیر سوال برده بودند.
یک مقام امریکایی به انبیسی گفت: «هر افغانستانی که در ایالات متحده مستقر میشود، در یک فرآیند دقیق غربالگری و بررسی امنیتی قرار میگیرد.» یک مقام ارشد دولتی گفت که توحیدی دو مرحله از بررسیهای امنیتی را گذرانده و هیچ اطلاعات منفیای درباره او به دست نیامده بود.
این مقام افزود که توحیدی بار اول قبل از ورود به ایالات متحده در سپتامبر ۲۰۱۲ بررسی شد و سپس در شهر اوکلاهما هنگام درخواست برای ویزای ویژه مهاجرت، سوابق او مجدداً مورد بررسی قرار گرفت. فرآیند بررسی سوابق امنیتی شامل جستجوی هرگونه ارتباط احتمالی با تروریسم، داعش یا طالبان با استفاده از دادههای دستگاههای الکترونیکی متقاضی، اطلاعات بیومتریک و اطلاعات موجود در دستگاههای دولت امریکا میشود.
بر اساس آمارهای وزارت خارجه امریکا در طول سهسال اخیر بیش از ۱۶۰هزار افغانستانی در ایالات متحده اسکان یافتهاند.