خبرگزاری راسک: شبکه خبری-تحلیلی اوراسیا در یک تحلیل تازه گفته است که پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در اگست ۲۰۲۱، ژئوپولیتیک منطقه دستخوش تغییرات گستردهای شده است و نفوذ چین در افغانستانِ زیر اداره گروه طالبان، چالشهای دیپلوماتیک پاکستان را افزایش داده است. این شبکه خبری-تحلیلی میگوید که چین به سرعت تلاش کرده تا با بهرهبرداری از منابع طبیعی افغانستان به ویژه لیتیوم و مس، حضور اقتصادی خود را در این کشور افزایش دهد؛ اما این تعاملات اقتصادی برای پاکستان فرصتهایی در حوزه زیرساخت و سرمایهگذاری بهویژه در چارچوب پروژههای مشترک مانند دهلیز اقتصادی چین-پاکستان ایجاد کرده است.
از طرفی هم در این تحلیل آمده است که این همکاریها، چالشهای دیپلوماتیک و امنیتی جدیدی برای پاکستان نیز به وجود آورده است. از یکسو، اسلامآباد باید بین روابط دیرینهاش با امریکا و همکاریهای رو به افزایش با چین موازنه برقرار کند. در سوی دیگر، نگرانیهای هند در مورد نفوذ فزاینده چین در افغانستان، تنشهای مرزی میان پاکستان و هند را تشدید کرده است.
بر اساس این تحلیل، چین از طالبان خواسته است تا ثبات در افغانستان را حفظ کنند و مانع فعالیت گروههای «هراسافکن» شوند؛ موضوعی که برای امنیت مرزهای غربی چین حیاتی است. این در حالی است که اوراسیا میگوید افزایش حضور و فعالیتهای گروههای «هراسافکن» مانند تحریک طالبان پاکستانی یا تیتیپی در داخل خاک افغانستانِ زیر اداره گروه طالبان، به یکی از نگرانیهای عمده تبدیل شده است.
این شبکه خبری-تحلیلی میافزاید که این شرایط نشان میدهد در حالی که پاکستان از مزایای اقتصادی این روابط بهرهمند میشود؛ اما باید مراقب باشد تا در کشمکش قدرتهای بزرگ، یعنی چین، ایالات متحده و هند، گرفتار نشود. بر بنیاد گفتههای اوراسیا، ذخایر معدنی تخمین زده شده در افغانستان به ارزش یک تریلیون دالر است و چین به ذخایر لیتیوم، مس، فلزات نادر و طلا در کشور علاقهمند است تا صنایع و پروژههای ابتکار کمربند و جاده خود را تامین کند.
در این تحلیل آمده است با توجه به اینکه طالبان به شدت به دنبال سرمایهگذاریهای جدید هستند تا حکومت شکننده خود را تقویت کنند، پکن بار دیگر فرصتی برای تحقق این طرحها میبیند به شرطی که امنیت و نظم سیاسی حفظ شود. در این تحلیل گفته شده که چین طالبان را از نظر سیاسی و مالی به رسمیت شناخته و حمایت کرده است و در عوض، پکن خواستار ثبات، بازسازی، تامین مالی و سرمایهگذاری است.
این در حالی است که تا کنون هیچ کشور و سازمان جهانی طالبان را به رسمیت نشناخته است و ایالات متحده در حال حاضر همچنان به عنوان یک سازمان «هراسافکن» به طالبان نگاه میکند.
از طرفی هم شماری از شهروندان کشور با انتقاد از عدم شفافیت در استخراج معادن افغانستان و مصرف عایدات آنها در حاکمیت طالبان میگویند که آنان نگران حیف و میل شدن این معادن به عنوان سرمایه ملی هستند.