خبرگزاری راسک: گزارشگر ملل متحد برای افغانستان گفته است که افغانستانیهای زیادی معتقدند تلاشهای جامعه جهانی مبنیبر گزارشدهی و محکومیت، پاسخ کافی به اقدامات طالبان نبوده است. ریچارد بنت در نشستی، ابتکار کانادا و شرکایش برای به دادگاه کشاندن طالبان را دلگرمکننده خواند.گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان گفت که نیاز به پاسخگویی فراتر از بحث و برگزاری نشستها درباره افغانستان وجود دارد.
ریچارد بنت در نشستی با شماری از نمایندگان پارلمان کانادا و فعالان افغانستانی در مقر این مجلس، بار دیگر از اقدام کانادا و دولتهای همراهش برای کشاندن طالبان برای محاکمه در دیوان بینالمللی دادگستری استقبال کرده است. به گفته بنت، ابتکار کانادا و شرکایش برای پاسخگو کردن طالبان بهخاطر نقض کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان اقدامی عملی است و میتواند به سرعت به ثمر بنشیند.
بنت همچنین گفت که دادگاه بینالمللی کیفری نیز درباره جنایات رخ داده در افغانستان تحقیق میکند و طبق معمول، احتمالا این روند زمانگیر خواهد بود. این کارشناس ملل متحد همچنین گفت که آزار و اذیت مبتنیبر جنسیت، دین و نژاد، در قوانین بینالمللی به عنوان جنایت علیه بشریت شناخته میشود و ممکن است در نتیجه تحقیقات، متهمان فردی دخیل در این اقدامات تحت پیگرد قرار گیرند.
بنت همچنین گفت که به باور او، از قابلیتهای مجمع عمومی سازمان ملل نیز به گونه کافی در خصوص افغانستان استفاده نشده است. بنت گفت که قطعنامههای مجمع عمومی ملل متحد درباره افغانستان نتوانسته تاثیرگذاری زیادی داشته باشد. او تاکید کرد که باید مسئله جلب توجه بیشتر به افغانستان در مجمع عمومی ملل متحد بررسی شود.
گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان گفت در حال حاضر، آپارتاید جنسیتی به عنوان اقدامی خلاف قانون شناخته نمیشود و در واقع هیچ قانونی در این مورد وجود ندارد. او گفت که قوانین بینالمللی کنونی تنها آپارتاید مبتنیبر نژاد را به رسمیت میشناسد.
آقای بنت توضیح داد که عبارت آپارتاید جنسیتی، به لحاظ مفهومی و زبان، بسیار قدرمند است و میتواند توجه را به وضعیت وخیم زنان و دختران در افغانستان تحت کنترول طالبان جلب کند. او افزود که زنان و دختران افغانستان معتقدند که آپارتاید جنسیتی بهترین توصیف را از وضعیت آنها زیر سلطه طالبان ارائه میکند. بنت همچنین دادخواهی زنان برای جرمانگاری آپارتاید جنسیتی را یک عامل بسیجکننده در مبارزات آنها خواند.
این مقام ملل متحد گفت احتمالا تا اواخر سال جاری، بحثی در سازمان ملل درباره یک معاهده جدیدی در خصوص جنایت علیه بشریت برگزار شود. او گفت هنوز جزئیات زیادی درباره این معاهده و اینکه کدام موارد در آن شامل خواهد شد، ارائه نشده است.
در این نشست که به میزبانی «شبکه نمایندگان پارلمان و رهبران زن افغانستان» در مقر پارلمان کانادا برگزار شد، حسن سروش، سفیر افغانستان در کانادا، دیوید اسپرول، نماینده ویژه کانادا برای افغانستان و نظیفه بیگ، رئیس این شبکه نیز صحبت کردند.