خبرگزاری راسک: یوناما گفته استکه از ابزارها و کارکردی که میتواند به نگهداری از میراثهای دیداری و شنیداری برای نسلهای آینده کمک کند، دفاع میکند.
این سازمان در بیانیهی گفته است: «از آنجایی که مسوولان بخش آرشیفها برای حفاظت از این مجموعههای فرهنگی خاص تلاش میکنند، آنها نهتنها محتوا بلکه دستگاههایی را نیز حفظ میکنند که این مستند سازیها را ممکن ساختهاند. بیایید تعهد آنها را گرامی داریم و از وسایل و کارکردی که میتواند به محافظت این میراث برای نسلهای آینده کمک کند، دفاع کنیم.»
این سازمان در حالی تاکید به دفاع از میراثهای شنیداری و دیداری کرده که طالبان درحال عملی ساختن منع پخش «تصویر جانداران» در تلویزیونها اند.
آرشیف ملی، رادیو و تلویزیون ملی و نیز افغان فلم، از نهادهاییاند که در نگهداری از میراثهای دیداری و شنیداری دستکم یک قرن اخیر کشور، نقش مهمی داشتهاند.
در همینحال، فقیر میوند، مشاور پیشین وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید: «بهیادم آمد از تلویزیون ملی، بهیادم آمد آژانس باختر، بهیادم آمد افغان فیلم و آرشیف ملی افغانستان، چه عزیزهای شریف و توانمند برای حفاظت و حراست از میراثهای دیداری و شنیداری ما شب و روز کار میکردند.»
اما طالبان در هفتههای اخیر به دنبال تطبیق قانون تازه امر بهمعروف و نهی از منکر خود، پخش «تصویر جانداران» را «ناروا»و منع خوانده و در برخی استانها برای تطبیق این دستور فعالیت رسانههای تصویری را نیز «نهایت محدود» کردهاند.
شماری از فعالان رسانهای کار طالبان را نادرست خوانده و گفتهاند که طالبان با تطبیق بیش از بیست دستور سختگیرانه، بر رسانهها، وضع سانسور و منع پخش فیلمها در سینماهای کشور، روند نگهداری میراثهای دیداری و شنیداری کشور، را با نگرانیهای جدی روبهرو ساختهاند.
شماری از خبرنگاران در کابل میگویند که تلویزیون ملی در حال سقوط قرار دارد، امیدوار استیم در این مورد وزارت امر بهمعروف و نهی از منکر طالبانتوجه جدی داشته باشند، تا رسانههای تلویزیون ملی در افغانستان، خاموش نشود.
خبرنگاران میگویند که با روی کار آمدن دوبارهی طالبان، رسانه و سینما به حالت خفقان قرار گرفته است. طالبان پخش فیلم و فعالیتهای سینما را به طور کلی متوقف نکردند؛ اما تلاش کردند که با مداخله در محتوا و سانسور برنامههای سینمایی، آن را با سیاستهایشان همجهت کند.
گفتنی استکه محدودیت طالبان بر رسانهها نیز از سه سال بدینسو ادامه دارد. این گروه در ابتدا حضور زنان را در رادیو تلوزیون ملی منع کردند سپس بر نحوه پوشش زنان خبرنگار محدودیت وضع کردند ممنوعیت نشر موسیقی،ممنوعیت نشر فیلم وادار شدن زنان به پوشانیدن صورت شان، منع حضور زنان در نمایش نامه ها و برنامه های سرگرمی رسانهای، تفکیک جایگاه حضور زنان و مردان در رسانهها و مصاحبه زنان با مردان و اکنون با منع بخش تصویر زنده جان ، رسانه هارا در پردگاه قرار داده اند.