خبرگزاری راسک: معاون وزارت امر به معروف گروه طالبان میگوید که قانون تازۀ آنان برای اصلاح زنان ایجاد شده است. سیدعلی صدیقالله، معاون رسیدگی به شکایتهای این وزارت طالبان، تاکید میورزد که حقوق زنان در این قانون فراتر از تصور آنها گنجانیده شده و در هیچ جایی برای زنان به این پیمانه احترام گذاشته نشده است.
اما برخی زنان و دختران میگویند که قانون تازه گروه طالبان و حضور محتسبان، زندگی را بر آنها سختتر کرده و با ترس از خانه بیرون میشوند. به گفته آنها، این قانون بیشتر محدودیتهای اجتماعی بر زنان را تشدید کرده که بیحرمتی به کرامت انساسی آنان است.
وزارت امر به معروف گروه طالبان، قانون تازه خود را اداره به اداره، استان به استان و شهرستان به شهرستان کشور اجرا میکند. این قانون با مجموعه دستورهایی همراه است که ممنوعیتها و محدودیتهای بیشتری بر اجتماع، به ویژه برای زنان وضع کرده است.
قانون امر به معروف گروه طالبان حتا صدای زنان را عورت خوانده و شنیدن آن را منع کرده است. اما وزارت امر به معروف طالبان باور دارد که آنچه در قانونشان است، مجموعه حقوق و احترام برای زنان است و نَفس قانون هم، اصلاح زنان است. سیدعلی صدیقالله، معاون رسیدگی به شکایتهای وزارت امر به معروف گروه طالبان، میگوید: «اگر این قانون را ببینید، از اول تا آخر برای اصلاح خانواده است، برای اصلاح زنان است. اگر تمام جهان و فعالان حقوق بشر هم جمع شوند، ما به خداوند عقیده داریم، نه اینقدر به زن احترام شده که تصورش وجود ندارد.»
اما شماری از زنان برعکس از نقض گسترده حقوقشان با اجرای دستورها و این قانون طالبان انتقاد میکنند. برخی از آنان میگویند که اکنون با ترس از خانه بیرون میشوند و با محدودیتهای شدید در اجتماع روبهرواند.
دیدبان حقوق بشر هم وضعیت زنان افغانستان و عادیسازی طالبان را یکی از جدیترین نگرانیها میخواند و بر نیاز پاسخگو قرار دادن طالبان از سوی کشورها در برابر سیاستهای آنها در عرصه حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان تاکید میورزد. هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان جهانی حقوق بشر، میگوید: «بحران برای زنان و دختران در افغانستان در حال حاضر نگران کنندهتر از هر زمان دیگری است.
اکثریت مطلق کشورهای جهان خواستار لغو قانون امر به معروف طالبان شدهاند. اما وزیر وزارت امر به معروف طالبان گفته، حتا اگر یک روز هم در قدرت بمانند، از الف تا یای این قانون شان را عملی خواهند کرد. اجرای این قانون بهگونه تدریجی نیز آغاز شده، نه تنها بر روی زنان، بل روی دیگر بخشها نیز، شبیه توقف پخش تصویر زندهجان در رسانههای در برخی رسانهها در شماری از ولایتهای کشور.