خبرگزاری راسک: محمد عباس خان کمیشنر عالی پاکستان در امور پناهجویان افغانستان در وزارت امور ایالتی و مناطق مرزی این کشور روز سهشنبه (۲۹ عقرب/آبان) پیشنهاد برگزاری یک کنفرانس چندجانبه بینالمللی جهت بررسی چالشهای بازگشت داوطلبانه و اسکان مجدد پناهجویان افغانستان در کشورهای سوم را داده است.
بر اساس گزارشهای رسانههای پاکستانی، او این پیشنهاد را در نشستی تحت عنوان «چالشها و فرصتها در بازگشت و اسکان مجدد پناهجویان افغانستان» که توسط موسسه مطالعات منطقهای در اسلامآباد برگزار شد، داده است. آقای عباس خان در این نشست بر ضرورت تشویق کشورهای غربی برای افزایش سهمیهها و تسریع روند پذیرش متقاضیان افغانستان تاکید کرده است.
او خاطرنشان کرد که از میان حدود ۶۰۰ هزار متقاضی اسکان مجدد افغانستان ثبتشده در کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، تنها ۸هزار درخواست رسیدگی شده است که به گفته او، «بسیار غیرواقعی» است.
کمیشنر عالی پاکستان در امور پناهجویان افغانستان میافزاید که بازگشت داوطلبانه پناهجویان کشور با چالشهای متعددی از جمله ظرفیت محدود افغانستان برای جذب و زیرساختهای ناکافی، مواجه است. او همچنین ابعاد اجتماعی، اقتصادی و امنیتی این مسئله را برجسته کرده و خواستار ایجاد یک محیط امن و سرمایهگذاری در افغانستان شد تا بازگشت پایدار ممکن شود.
او گفته است که پاکستان از سال ۲۰۰۲ میلادی تا کنون بیش از ۴ میلیون پناهجوی افغانستان را بازگردانده است. در عین حال بسیاری از مهاجران کشور در پاکستان متولد و بزرگ شدهاند و به خدمات اقتصادی، آموزشی و بهداشتی این کشور وابسته هستند. اما رسانههای پاکستانی میگویند که ۷۰ درصد از این جمعیت (مهاجران) زیر ۳۰ سال قرار دارند و میتوانند در بازسازی افغانستان نقش موثری ایفا کنند.
محمد عباس خان در پاسخ به پرسشی درباره عدم اعطای سند تابعیت پاکستان به مهاجران تولد شده در پاکستان گفت که افغانستان در توافقی سهجانبه با پاکستان و کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهجویان در سال ۲۰۰۳، با این امر مخالفت کرده است.
کمیشنر عالی پاکستان در امور پناهجویان افغانستان همچنین میگوید که از آغاز روند بازگشت مهاجران بیمدرک این کشور در ماه نومبر ۲۰۲۳ میلادی تا کنون ، بیش از ۶۰۰ هزار تن به افغانستان برگشت داده شدهاند. او تاکید میکند که هرگونه تصمیم درباره بازگشت باید با مشارکت شرکای بینالمللی از جمله افغانستان و کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهجویان اتخاذ شود.