خبرگزاری راسک: وزارت تحصیلات عالی طالبان در مکتوبی برخی از ژورنالهای بینالمللی را بی اعتبار اعلام کرده است. این وزارت گفته استکه ریاست تحقیق، تألیف و ترجمه و دیگر ریاستهای تحقیقی اجازه ندارند از ژورنالهای مشخص شده استفاده کنند.
این وزارت با صدور مکتوبی، برخی از ژورنالهای بینالمللی را از اول نوامبر سال ۲۰۲۴ میلادی، مطابق یازدهم عقرب سال جاری خورشیدی، بیاعتبار اعلام کرده و خواهان عدم دنبال آنها شدهاست.
گروه طالبان این فیصله را دوشنبه ۳٠ میزان در نشست کمیسیون علمی آمریت انسجام ژورنالهای علمی ریاست تحقیق، تألیف و ترجمه وزارت تحصیلات عالی گرفتهاند و در مکتوب شماره (۳۵۱) بر (۱۶۶) به دانشگاههای دولتی و خصوصی ابلاغ شده است.
در این مکتوب گروه طالبان فهرستی از ده ژورنال بینالمللی ضمیمه شده و گفته شده استکه این ژورنالها دیگر برای ریاست تحقیق، تألیف و ترجمه «قابل پذیرش» نیستند.
به بنیاد نامهای درج شده در مکتوب، ژورنالهای «ریحان»، «فصلنامهی علوم اجتماعی»، «مجلهی مبانی شرعی پژوهشهای تخصصی»، «جیپیآر ژورنالز»، «ساینس و آموزش»، «یوسیتی ژورنالز»، «مجلهی هنر، علوم انسانی و علوم اجتماعی اسپرین»، «مجله تحقیقات علوم کاربردی و بیوتکنولوژی»، «مجله بینالمللی آموزش و تحقیقات پیشرفته» و «مجلهی چند رشتهای اسپرین به زبانهای پشتو، فارسی و انگلیسی»، بهعنوان ژورنالهای فاقد اعتبار معرفی شده است.
گروه طالبان گفتهاند ریاست تحقیق، تألیف و ترجمه نباید از این ژورنالها استفاده کنند.
از سوی هم، ریاست تحقیق، تألیف و ترجمه وزارت تحصیلات عالی طالبان گفته استکه این ژورنالها مقالات ضعیف نشر میکنند و مقالات نشرشده در برخی از این ژورنالها، حتا دارای اغلاط املایی و انشایی است.
کمیسیون علمی ریاست تحقیق، تألیف و ترجمه وزارت تحصیلات عالی طالبان همچنین تصمیم گرفته استکه «تمامی ژورنالهای بینالمللی که مقالات را به بیش از دو زبان منتشر میکنند، غیرقابل پذیرش باشند».
به گفتهای این ریاست، مقالاتی که در کنفرانسهای خارجی ارائه شده است، در صورتی مورد پذیرش قرار میگیرد که در ژورنالهای معتبری چون (Scopus) یا (Web of Science) چاپ شده باشند؛ در غیر اینصورت، مورد پذیرش قرار نمیگیرند.
همچنان گفته شده که در صدور جواز برای ژورنالهای داخلی با عنوان «بینالمللی» باید «دقت و احتیاط» زیاد صورت گیرد و برای ایجاد چنین ژورنالی، داشتن وبسایت «ضروری و الزامی» است.
گفتنی استکه از زمان تسلط دوبارهی طالبان بر افغانستان، فعالیتهای علمی و آموزشی در کشور براساس تصمیمات و سیاستهای این گروه، محدود شده است و شمار زیادی از محققان و پژوهشگران کشور را ترک کردهاند.