خبرگزاری راسک: طالبان پس از حاکمیت مجددشان بر کشور بارها دست به توهین و تحقیر شهروندان کشور زده اند و از آبرو ریزی آنها در پیشگاه همهگان هیچ ابایی نداشته اند. برخورد این گروه با مردم، حکایتگر حمله بربرها و جنگلیهای وحشی بالای شهرها و شهروندان متمدن است که در داستانها و فلمها به تصویر کشیده شده است. یکی از دهها نمونۀ این توهین و تحقیرها مربوط به معین امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان است. او با حضور در یک برنامه آموزشی حرفۀ در هرات، اقدام به اندازهگیری ریش برخی از اعضای خانوادههای ۲۹ تن از متقاضیان آموزشهای کوتاهمدت تجارت آنلاین در هرات کرده و به آنها هشدار داده است که ریش بگذارند و کلاه بپوشند.
این برنامه آموزشی توسط موسسه آژانس همکاری فنی و توسعه (اکتید) برگزار شده است، در حالی که یکی از پیششرطهای ارایه کمکهای بشردوستانه، عدم مداخله و نفوذ طالبان در این روند اعلام شده است. با این حال، در عمل مشاهده میشود که طالبان بهطور گسترده در فعالیتهای آموزشی موسسات دخالت میکنند.
این مقام طالبان که در جمع متشکل از ۱۵۰ تن، از جمله ۲۹ فارغالتحصیل یک دوره آموزشی کوتاهمدت، حضور داشت، ریش اعضای خانوادههای آنها را در محضر عام اندازهگیری کرده و به آنها هشدار داده که باید ریش بگذارند و کلاه بپوشند. این برنامه توسط موسسه آژانس همکاری فنی و توسعه (اکتید) برای ۲۹ تن در استانهای هرات، بادغیس، غور، فراه و نیمروز برگزار شده است. معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در این برنامه اعلام کرده است که علاوه بر آموزشهای آنلاین، آموزههای شرعی نیز به شرکتکنندهگان این دوره تدریس شده است.
محمد یونس راشد، معین امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، که در مراسم فراغت ۲۹ تن از جوانان حضور داشت، به شرکتکنندهگان دیگر این نشست گفت: «ببینید که من اینها را هم آموزش دادم و هم با شریعت اسلامی تطبیق کردم. الحمدالله که حالا کلاه و ریش دارند.»
معین امور جوانان طالبان تاکید کرده است که در سه ماه گذشته، این متقاضیان «نماز تهجد خواندند، درس تفسیر قرآن کریم و فقه دریافت کردند، در نماز جماعت شرکت کردند و بهطور کامل شریعت بر آنان تطبیق شده است.» همچنین طالبان از فارغان دورههای کوتاهمدت تجارت آنلاین خواسته بودند که یکی از اعضای خانواده خود را نیز در مراسم فراغت دعوت کنند. در این محفل، این مقام طالبان ریش برخی از اعضای خانوادههای فارغان را اندازهگیری کرده و به آنها هشدار داده که از این پس باید کلاه بپوشند و ریش بگذارند.
معین امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در حالی به کارمندان موسسه اکتید دستور گذاشتن ریش دراز و کلاه را داده است که پیش از این، گزارشهای متعددی از مداخله و نفوذ طالبان در روند کمکهای بشردوستانه که از طریق موسسات تطبیق میشود، منتشر شده است. همچنین، روند آموزش، کمک و تقویت مهارتهای مسلکی و تخنیکی شهروندان متقاضی کمکهای بشردوستانه باید مستقل از سیاستهای طالبان و نفوذ این گروه برگزار شود. اما مشاهده میشود که طالبان حتا برنامههای آموزشی موسسات را نیز تحت کنترل خود درآورده و مطابق میل خود، به آنها سمتوسو میدهند.
گفتنی است که مداخله و نفوذ طالبان در روند توزیع کمکهای بشردوستانه و استفاده این گروه از کمکها، یکی از مباحث جنجالی و بحثبرانگیز برای کشورهای کمککننده و مایه نگرانی مردم افغانستان بوده است.