خبرگزاری راسک: سازمان ملل متحد در گزارشی که توسط هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر این سازمان پخش شده، گفته است که در طی سه سال گذشته، خبرنگاران و کارمندان رسانههای کشور با ۳۳۶ مورد تهدید یا ارعاب، گرفتاری و بازداشت خودسرانه، بدرفتاری، پیگردهای قضایی و زندان مواجه بودهاند. بر اساس این گزارش، از این میان ۲۵۶ خبرنگار به گونه خودسرانه بازداشت شدهاند که شامل ۲۴۹ مرد و ۷ زن میشوند.
در عین حال در طی سه سال گذشته، ۱۳۰ خبرنگار در کشور مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفتهاند که در این میان۱۲۲ مرد و ۸ زن بودهاند. ملل متحد میگوید که در طی این مدت ۶۶ مرد و ۹ زن خبرنگار و کارمند رسانهای با مواردی مانند تهدید یا ارعاب نیز رو به رو بودهاند. از طرفی هم این سازمان میافزاید که در برخی موارد در طی این سه سال، شماری از کارفرمایان رسانهها به جای خبرنگاران در توقیف رسانه شان، خبرنگارانی دیگری را استخدام کردهاند.
به گفته ملل متحد، کارفرمایان شماری از رسانهها پس از زندانی شدن خبرنگاران شان، روابط شان با طالبان را خدشهدار شده میبینند و در پی استخدام خبرنگار جدید میشوند. در این گزارش آمده است که این امر باعث شده که تعداد زیادی از خبرنگاران در افغانستان، شغلهای شان را از دست بدهند. در عین حال ملل متحد در این گزارش گفته است که پس از برگشت حاکمیت دوباره طالبان، شماری زیادی از رسانهها فعالیتهای شان را به دلیل عوامل متخلفی مانند مشکلات اقتصادی در کشور و توقف کمکهای مالی مراجع تمویلکننده، متوقف کردند.
بر بنیاد گزارش، ممنوعیت پخش موسیقی توام با دسترسی آسان به برنامههای خارج از کشور از طریق ماهواره و انترنت، باعث کم شدن بینندگان و کاهش درآمد تبیلغاتی رسانههای داخلی افغانستان شده است. از طرفی هم این سازمان میگوید که با برگشت حاکمیت دوباره طالبان، بسیاری از متخصصان و کادرها رسانهای کشور، افغانستان را ترک کردند که این امر باعث ایجاد خلای استعدادها در سکتور رسانهها شده است.
در این گزارش آمده است: «وضع محدودیتها توسط مقامهای اداره حاکم (طالبان) فضای از قبل دشوار فعالیتهای رسانهای را شدیدتر کرده است.»