خبرگزاری راسک: آزمون مکاتب و دبیرستانهای افغانستان تا پایان هفته روان، به پایان میرسد، اما دختران صنف ششم نگران محروم شدنشان از مکتب هستند و به نیکی میدانند که پس از صنف ششم، دیگر اجازه ندارند که به مکتب بروند. برخی از دانشآموزان صنف ششم میگویند که توان دوری از مکتب را ندارند و طالبان نباید دختران را از حقوقشان محروم کنند؛ اما طالبان به اساس فرهنگ قبیلهیی و باورهای دینی منحصر به فرد شان، میگویند که زنان نباید درس بخوانند. به باور آنها تحصیل زنان«شرعاً» ناجایز است. باوجود اینکه تمام کشورهای اسلامی، سازمانهای اسلامی، علما و اندیشمندان مسلمان این عملکرد طالبان را غیر اسلامی خواندند؛ اما تصور میشود که اسلام طالبان از جنس دیگر است و آنها جز سخن خودشان از هیچ کسی دیگر را نمیپذیرند.
از سویی هم، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد در شبکه اجتماعی اکس نوشته است، آموزش حق بنیادی است که توسعه و صلح را به دنبال دارد. ندا دانشآموز صنف ششم در یکی از مکتبهای شهر کابل است و مانند هزاران دختر دیگر، ممکن آخرین روزهای بودن در مکتب را تجربه کند. او میگوید که آزمون امسال را در نگرانی و یاس سپری کرده است. این دانشآموز خواهان ادامه آموزش است.
ندا میگوید: «ما درس میخوانیم اما غمگین هستیم. ما میخوانیم اما درس یاد نمیگیریم، به خاطری که ما امید نداریم صنف هفتم را بخوانیم. چرا بچه(پسر)ها میتوانند مکتب بخوانند، ما نمیتوانیم؟ چرا ما! چه گناه کردیم که نمی توانیم مکتب را ادامه دهیم؟»تا پایان این هفته، آزمون سالانه در مکتبهای دولتی و خصوصی به پایان خواهد رسید و دختران فارغ صنف ششم شامل محدودیتهای طالبان خواهند شد.
سه سال پیهم است که طالبان، دختران بالاتر از صنف ششم را اجازه رفتن به مکتب نمیدهند. بر بنیاد آمار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد(یونسکو)، از زمان محدودیت آموزشی طالبان بر دختران تا اکنون، یک میلیون و چهارصد هزار دختر از حق آموزش محروم شدهاند.
یونسکو میگوید که تنها در سال روان میلادی، سهصد هزار دانش آموز دختر بر دخترانی اضافه شدهاند که پس از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب ندارند. یونسکو هشدار داده است که اگر ممنوعیت تحصیل و آموزش دختران از سوی طالبان تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد، بیش از چهار میلیون دختر دیگر در افغانستان از آموزش محروم خواهند شد.