خبر گزاری راسک: ملا هبتالله ، رهبر گروه طالبان، در فرمانی تازه تمام موسسات تحصیلات عالی و نیمهعالی طبی را به روی دختران مسدود کرد.
منابع به رسانه ها گفته است که وزیر صحت عامه طالبان روز دوشنبه، ۱۲قوس/ آذر، مسئولان انستیتوتها را فراخوانده و فرمان ملا هبتالله را به آنان ابلاغ کرده است. وزیر صحت عامه طالبان به مسئولان تمام انستیتوتهای صحی اعلام کرد که دختران دیگر اجازه تحصیل در این مراکز را ندارند.
منابع تایید کردند که وزیر صحت عامه طالبان امروز مسئولان انستیتوتها را فراخوانده و فرمان ملا هبتالله را به آنان ابلاغ کرده است.
وزیر صحت عامه طالبان تاکید نموده است که سر از این تاریخ زنان و دختران اجازه ورود به انستیتوتهای صحی را ندارند.
بنابر گزارش منابع «وزیر صحت عامه طالبان بدون اینکه بگوید جلسه در چه زمینه است، آنها را به وزارت فراخوانده است و حتی اجازه سوال در باره فرمان تازه ملا هبت الله را نیز نداده است.»
رئیس یکی از انستیتوتهای صحی در کابل اظهار داشت: که پس از ممنوعیت آموزش دختران، ادامه فعالیت این انستیتوتها دشوار یا حتی ناممکن میشود ، چرا که اکثریت محصلان آنها را زنان و دختران تشکیل میدادند.
وی افزود که انستیتوتهای صحی آخرین مکانی بودند که زنان و دختران میتوانستند به تحصیلات خود ادامه دهند، اما پس از فرمان تازه رهبر گروه طالبان این فرصت نیز از آنان گرفته شد.
همزمان با بسته شدن دانشگاهها و مکاتب به روی دختران، آنان همچنان در موسسات تحصیلات عالی و نیمه عالی طبی به تحصیل خود ادامه میدادند و در رشتههایی مختلفی چون قابلگی، داروسازی، لابراتوار، اکسری، فیزوتراپی، پرستاری و پروتیز دندان آموزش میدیدند.
پس از صدور این فرمان تازه رهبر گروه طالبان مسوولان انستیتوتهای صحی روز دوشنبه به دانشجویان خود ابلاغ کردهاند که سر از فردا سه شنبه به درس حاضر نشوند.
اکنون با بسته شدن موسسات تحصیلی صحی به روی زنان و دختران، بحران کمبود پزشک زن و پرستار در افغانستان شدت خواهد گرفت.
طالبان پس از بازگشت به قدرت، مکاتب بالاتر از صنف ششم را به روی دختران بست و سپس آنان را از حضور در دانشگاهها نیز منع کرد. این محدودیتها به تدریج گسترش یافت و شامل ممنوعیت کار زنان در نهادهای دولتی و غیردولتی شد. علاوه بر این، زنان از رفتن به پارکها، حمامها، آرایشگاهها و سفر بدون محرم نیز منع شدند.
محدودیتهای طالبان برای زنان واکنشهای گستردهای را در سطح ملی و بینالمللی برانگیخته است. دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد و برخی کشورها این اقدامات را نقض آشکار حقوق بشر، مصداق جنایت علیه بشریت و نمونهای از آپارتاید جنسیتی توصیف کرده اند.
هفته گذشته، شش کشور پرونده نقض حقوق زنان را به دادگاه لاهه ارجاع داده اند اما طالبان در واکنش محدودیتها و ممنوعیتها را برای زنان افزایش داده اند.