آدرس مرکزی و عمومی انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی توسط جمعی از شخصیتهای فرهنگی و اجتماعی افغانستانی مقیم کانادا و دیگر کشورهای جهان به تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۲۳ در شهر تورنتو در کشور کانادا رسما تاسیس و افتتاح شد. استقبال شهروندان افغانستانی مقیم شهرهای کشور کانادا از تاسیس و افتتاح انجمن بیپیشینه بود که اعضای رهبری انجمن و را متعجب و غافلگیر کرد. بیشتر از دو هزار تن زن و مرد در همایش افتتاح آدرس مرکزی و عمومی انجمن شرکت کرده بودند.
شهروندان افغانستانی ساکن شهر کلگری چند ماه قبل از رهبری انجمن درخواست گشایش نمایندگی انجمن را در این شهر کردند. رهبری انجمن پس از بررسی به اعضای انجمن اجازه داد که نمایندگی انجمن در شهر کلگری افتتاح و آغاز به فعالیت نماید. خوشبختانه اعضای انجمن در شهر کلگری، نمایندگی انجمن را موفقانه افتتاح کردند که گزارش محفل افتتاح انجمن در شهر کلگری در سایت و صفحهی فیسبوک انجمن نشر شده است.
پس از افتتاح نمایندگی انجمن در شهر کلگری، شماری از شهروندان افغانستانی ساکن در شهر مونتریال از رهبری انجمن درخواست افتتاح انجمن را در شهر مونتریال نمودند. رهبری انجمن در این باره با اعضای انجمن و شهروندان افغانستانی در این شهر مشوره کرد و سرانجام تصمیم گرفته شد که نمایندگی انجمن در شهر مونتریال گشایش یابد. اعضای انجمن پس از برنامهریزی لازم به تاریخ ۸ دسامبر ۲۰۲۴ نمایندگی انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی را در حضورداشت پرشورِ شهروندان افغانستانی مقیم شهر مونتریال افتتاح کرد.
از آنجاییکه انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی بنابر فعالیتیکه در این یکسال داشته، خوشبختانه به یک نهاد قابل اعتماد و معتبر تبدیل شده است. بر این اساس در همایش افتتاح نمایندگی انجمن در شهر مونتریال، شهروندان بهویژه شخصیتهای فرهنگی، اجتماعی، علمی و سیاسی افغانستانی از سراسر کانادا شرکت کرده بودند و جناب دکتر ملک ستیز، پژوهشگر روابط بینالملل و حقوق بشر، از اروپا تشریف آورده بود.
حضور شهروندان افغانستانی مقیم شهر مونتریال و دیگر شهرهای کانادا در این محفل، گسترده بود و مهمتر از همه شخصیتهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و علمی افغانستانی ساکن در کانادا نیز شرکت کرده بودند که میتوان از آقای حسن سروش سفیر افغانستان در کانادا، آقای دکتر فرامرز تمنا، آقای شریف غالب، آقای دکتر محمد داوود قیومی، آقای سید الهام نادری و… نام برد.
محفل توسط آقای عبدالحمید عادل و بانو منیژه حیدری بهخوبی گردانندگی شد. محترم قاری کریمبخش رضایی در آغاز محفل آیاتی را تلاوت کرد. گزارشی از فعالیتهای انجمن و مستندی از زندگی سید نادرشاه الحسینی کیانی ارایه شد. در ادامه، بخش سخنرانیها آغاز شد.
آقای حمیدالله احمدی، رییس نمایندگی انجمن در مونتریال، سخنرانی کرد و از ضرورت افتتاح انجمن و مدیریت منابع انسانی جامعهی افغانستانی در شهر مونتریال سخن گفت و تاکید به نگهداری داشتههای فرهنگی نمود.
حسن سروش سفیر افغانستان در کانادا در سخنرانی خود دربارهی مدارا، مسالمت و کثرتگرایی صحبت کرد و گفت این موارد از ارزشهای جهانشمول استند و از اهداف فرهنگی و اجتماعی انجمن سید نادرشاه الحسینی کیانی نیز استند که نهادینه شدن این ارزشها برای مردم افغانستان خیلی مهم و با اهمیت است. آقای سروش به ارتباط جامعهی مهاجر و میزبان نیز تاکید کرد و از رهبری انجمن خواستکه در پی ایجاد روابط جامعهی مهاجر افغانستانی با جامعهی میزبان کانادا باشد.
دکتر ملک ستیز، پژوهشگر روابط بینالملل و حقوق بشر، که از اروپا برای شرکت در محفل افتتاح نمایندگی انجمن در شهر مونتریال آمده بود، سخنرانی خود را با نقل قولی از ویکتور هوگو نویسندهی معروف فرانسوی آغاز کرد و گفت هوگو در سخنرانیای در پارلمان فرانسه از فرانسویها خواسته بود که به پلورالیسم فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و… احترام گزارند و تلاش کنند که از استکبار درونی خود رهایی یابند و ارزشهایی را که هوگو مطرح کرده بود، آنها را برای مردم افغانستان نیز با اهمیت دانست. آقای ستیز در ادامهی سخنان خود به اهمیت نهادهای اجتماعی و فرهنگ ملی پرداخت و تاکید کرد که نهادهای اجتماعی تنها در سطح ملی نه، بلکه در سطح بیناللمل و روابط بینالملل جایگاه خود را دارد. نظر آقای ستیز این بود که انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی یک نهاد تخصصباور است و میتواند برای جامعههای دیاسپورای افغانستانی در کانادا و دیگر کشورهای جهان مفید واقع شود. دکتر فرامرز تمنا، سیاستمدار و استاد دانشگاه، در بارهی نقش انجمنها برای همبستگی اجتماعی و ملی صحبت کرد و خاطرهای را از دیدار خود با محترم الحاج سید منصور نادری رهبر اسماعیلیان افغانستان روایت کرد و گفت الحاج سید منصور نادری سه مورد را در افغانستان از اصلهای اساسی و مهم میداند که عبارتند از توسعه، عدالت اجتماعی و خردگرایی. آقای تمنا تاکید کرد که این سه اصل در آثار سید نادرشاه الحسینی کیانی نیز بازتاب یافته است و مهمتر از همه اینکه سید نادرشاه در آثار خود ارزشهای دینی را با نیازها و شرایط اجتماعی جامعههای بشری پیوند میدهد. آقای تمنا انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی را نقطهی وصلی برای جامعههای دیاسپورای افغانستان دانست.
دکتر محمد داوود قیومی، پژوهشگر در دانشگاه لورنشن، در بارهی اهمیت انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی در حفظ هویت و میراث فرهنگی مردم افغانستان صحبت کرد و گفت این انجمن میتواند ارزشهای فرهنگی مردم افغانستان را به نسل جوان مهاجر در کانادا معرفی کند و از رهبری انجمن خواست در فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی به این موارد نیز توجه کند: همبستگی مهاجران در کانادا؛ انجمن باید فراتر از اسماعیلیان به مناسبات فرهنگی و اجتماعی مردم افغانستان در کانادا توجه کند؛ ایجاد روابط با جامعهی میزبان و ارایهی شناخت از فرهنگ مردم افغانستان به جامعهی میزبان؛ ایجاد دیپلوماسی فرهنگی در عرصههای هنر، ادبیات و ارزشهای بومی مردم افغانستان؛ و ایجاد فرصتهای آموزشی بهویژه آموزش زبان مادری برای نسل جوان.
آقای شریف غالب، رییس شورای مشورتی افغانستان-کانادا، در بارهی نقش همدلی در آثار سید نادرشاه الحسینی کیانی صحبت کرد و اشاره نمود که فرهنگ همدلی در بین مردم افغانستان نسبتا دچار فراموشی شده است. درصورتیکه آثار سید نادرشاه چاپ و نشر و معرفی شوند؛ با خواندن آثار ایشان میتوان گفت همدلی در بین افراد جامعه رونق میگیرد.
آقای قنبرعلی زارع، استاد پیشین دانشگاه حکیم ناصر خسرو (بغلان)، در بارهی ارتباط انجمن با افراد افغانستانی تازه وارد در کانادا صحبت کرد و گفت تازه واردان به کانادا نیاز به خدمات فرهنگی و اجتماعی دارند که نهادها کمتر به نیازهای خدماتی افراد تازه وارد توجه کردهاند، امید که انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی به رهنمایی تازه واردان در کانادا توجه کند و به آنها در عرصههای متفاوت اجتماعی، فرهنگی و حقوقی مشوره دهد. آقای زارع به این شاره کرد که درست است آموزش زبان مادری به کودکان افغانستانی مهم است، اما آموزش زبان انگلیسی و فرانسوی به افراد تازه وارد در کانادا نیز ضروری است.
محفل افتتاح انجمن شامل دو رویداد مهم فرهنگی دیگر نیز بود که رونمایی تندیس جایزهی ادبی و فرهنگی انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی و رونمایی فصلنامهی انجمن بنام «فصلنامهی سید نادرشاه الحسینی کیانی» بود. این دو رویداد مهم فرهنگی و ادبی رونمایی شدند و مورد توجهی مهمانان قرار گرفتند.
سالک سلطانی یکی از آموزشدیدگان زبان مادری توسط برنامههای آموزشی انجمن شعر خواند و صحبت کرد که مورد تحسین مهمانان قرار گرفت. استاد عبدالکریم تابش شعری را که دربارهی افتتاح نمایندگی انجمن سروده بود، دکلمه کرد که خیلی مورد تشویق و تحسین مهمانان واقع شد. بانوان گرامی: صدف اکبری، وسیمه فاضلی و صدف میرزایی شعرهای خوبی را به خوانش گرفتند و فضای محفل را حلاوت شاعرانه بخشیدند. در جریان برنامه، هنرمندان هنرآرایی کردند و سرودند و موسیقی وطنی و محلی نواختند که دل حاضران در محفل را به سوی هوای افغانستان عزیز کشاندند. هنرمندان عزیزیکه در محفل سهم هنری خود را ادا کردند این بزرگان بودند: محترم حقداد محمدی، نصیر احمد ایام، امامداد عادل و ابراهیم علیزده.
انجمن فرهنگی و اجتماعی سید نادرشاه الحسینی کیانی از سه عضو انجمن (محترم خوشنود نبیزاده، محترم صدیق دانش و محترم احمد نوید صوفیزاده) به پاس فعالیتهای تاثیرگذار شان با اهدای تقدیرنامه قدردانی کرد.
محفل با دعای خیر قاری منیرالدین لشکری، عکسگیریهای دستهجمعی مهانان با اعضای انجمن و پذیرایی از مهمانان پایان یافت.
گزارش از کمیتهی فرهنگی انجمن